duminică, 6 ianuarie 2013

ANUL BD 2012: EXEGEZA


"Nicio artă, şi cu atât mai mult banda desenată, nu va fi recunoscută la adevărata sa valoare fără un aparat critic pe măsură" îmi spunea Pierre Pascal. Şi, ca să mă încurajeze în demersul meu de promovare şi susţinere a fenomenului BD în România, mi-a premiat, din partea Asociaţiei  franceze ART 12, Dicţionarul Benzii Desenate din România (ediţia 1996).
Acest lucru m-a motivat şi am  continuat să  public  7-8 cărţi - până în prezent - despre banda desenată românească, din care Istoria BD româneşti în 2 ediţii iar Dicţionarul BD chiar în trei ediţii (una în limba franceză).



M-am bucurat tare mult când şi alţi pasionaţi au început să scrie şi să publice articole şi cărţi despre benzi desenate: Ion Manolescu, Adrian Cioroianu, Daniel Nicolescu, Dragoş Cojocaru, Mircea Arapu.

Fiind el însuşi desenator BD,  cartea de amintiri (din interiorul profesiei) a lui Mircea Arapu este cu atât mai valoroasă. Quand je serai grand...je ferai Pif! a apărut în vara anului 2012, cu ocazia prezenţei sale la expoziţia PIF de la Sala Dalles, alături de alţi mari autori BD precum Jacques Kamb sau Dirrick.

Tot în acest an am publicat cea de-a patra monografie de artist BD, cea a lui Sandu Florea.
Am început cu cei trecuţi de vârsta de 80 de ani, Livia Rusz, Puiu Manu, Burschi, pentru a se bucura şi dânşii de această recunoaştere publică a operei lor grafice. La dl Puiu Manu se pare că monografia a fost de bun augur, relansându-i cariera de artist BD.
Am trecut apoi la autorii mai tineri, cei de  peste 60 de ani,  şi am continuat  cu Sandu Florea pentru că mi s-a părut firesc  să dezvălui pasionaţilor de BD de la noi,  dubla sa carieră, română şi americană.

În fine, pentru cei interesaţi, informez aici că îşi mai pot procura (dacă nu au făcut-o deja) din librării sau direct de la edituri,  Istoria benzii desenate româneşti precum şi Benzile desenate şi canonul postmodern, prima carte de critică BD din ţara noastră, lucrare a profesorului universitar Ion Manolescu.



Un comentariu:

Dragan Predić spunea...

Faci o treaba foarte buna pentru BD romanesti Dodo, un respect pentru tine...salut din Serbia!