marți, 22 ianuarie 2013

ANA-MARIA BĂSCEANU – comentarii la TOP 10 BD din socialism


Ana-Maria şi doamna Livia Rusz
De profesie psiholog, Ana-Maria Băsceanu este singura femeie dintre cei zece bedefili care au ales benzile desenate din TOP 10, cea mai tânără şi cea mai nouă dintre colecţionarii de BD de la noi. Într-adevăr, de-abia prin 2011  şi-a început colecţia de BD româneşti (până atunci ea strângând cărţi ilustrate, timbre şi bancnote) încurajată fiind, poate, şi de apariţia monografiei Livia Rusz. De atunci şi până astăzi – fără să fie miliardară (sic!)- ea a cumpărat numeroase albume şi reviste din perioada socialistă (Cutezătorii, Arici Pogonici, Napsugar) şi o bună parte din albumele BD apărute după 1989.
Ana-Maria şi-a justificat astfel  alegerile care, după cum o să vedeţi, sunt uşor diferite de rezultatul  final, deşi se referă,  până la urmă, la aceeaşi autori îndrăgiţi de noi toţi.




LIVIA RUSZ: “Aventurile lui Mac”
Primul loc a fost uşor de ocupat, având în vedere că este rezervat întotdeauna, în orice top ce priveşte ilustraţiile pentru copii şi benzile desenate româneşti din perioada socialistă,  doamnei Livia Rusz. Am ales “Aventurile lui Mac” apărute în revista Arici Pogonici pentru a acoperi cele 4 albume scoase împreună cu Lucia Olteanu şi alte apariţii în publicaţiile vemii şi, astfel, să las loc şi altor benzi desenate şi desenatori,  pe următoarele locuri. Pe scurt: personaje gingaşe, culori vii, dar şi un scenariu hazliu care nu de puţine ori m-a făcut să zâmbesc şi chiar să râd, ceea ce mi se întâmplă destul de rar în timpul lecturilor de orice fel.



PUIU MANU: “Comoara din Cetatea Ilidia”, în revista “Cutezatorii” 1985
Cine ar fi crezut că o bandă desenată alb-negru poate ajunge printre primele locuri în acest top? Eu nu! Dar, după ce am citit “Comoara din Cetatea Ilidia”, desenată de Puiu Manu pe scenariul lui C. Diaconu, a urcat indiscutabil pe locul doi. Abordează un subiect care m-a atins în două puncte sensibile: în primul rând aventurile şi peripeţiile care mă duc cu gândul la Cireşarii lui Constantin Chiriţă, dar şi la alte scrieri antrenante, iar în al doilea rând descoperirile arheologice care m-au fascinat încă din şcoala generală. Deci două ingrediente de bază, însoţite de ilustraţiile dinamice şi detaliate care completează minunat scenariul.

SANDU FLOREA: ”In lumea lui Harap Alb”, ed. Sport –Turism 1979
Odată cu locul trei încep să renunţ la ideea mea preconcepută conform căreia benzile desenate color sunt mai atractive decât cele alb-negru. Ei bine, principalul motiv pentru care am ales “In lumea lui Harap Alb” a fost desenul halucinant al lui Sandu Florea. 


PUIU MANU: ”Mesajul” în revista “Cutezătorii” 1984
Locul patru este ocupat de peripeţiile din timpul misiunii de salvare a profesorului Zamfirescu care căzuse într-o râpă şi care trimisese un mesaj în care cerea ajutor prin cerbul dresat asemenea unui câine,  pe nume Cireaşă. E iarnă, are loc şi o avalanşă în urma căreia descoperă intrarea într-o mină de argint, dar şi nişte tâlhari care vor comoara. Aventuri, aventuri, aventuri.

PUIU MANU:”Stânca Vulturilor” în revista Cutezătorii 1989
Continuând în acelaşi ton, locul cinci este ocupat de “Stânca vulturilor” cu scenariul de C. Diaconu şi desene de Puiu Manu.

VALENTIN TĂNASE: “Temerarii spaţiului”, în revista Cutezătorii,  1982
Deşi nu sunt fan al benzilor desenate cu scenarii SF, mi s-a părut interesantă şi captivantă cea cu temerarii spaţiului desenată de Valentin Tănase. 

VALENTIN TĂNASE: “Burebista”  în revista Cutezătorii, 1980
Nici cu subiectele istorice nu mă împac din cauza aversiunii pe care o am încă din şcoală pentru această materie. La “Burebista” mi-a plăcut şi desenul, dar şi textul generos, amândouă împiedicându-mă să mă întreb pe parcursul lecturii “Oare mai sunt multe pagini până la sfârşit?”

VALENTIN TĂNASE: “Operaţiunea Delta”, în  revista Cutezătorii  1986
Locul opt  este ocupat de aventurile unor copii în Delta Dunării în vacanţa de iarnă. Salvează lebede, pun capcane pentru nevăstuici, pescuiesc la copcă un somn uriaş şi multe alte întamplări printre vieţuitoarele din Deltă. 


      PUIU MANU: “Jurnal de bord”,  în  revista Cutezătorii, 1987
Ca cititor infocat al lui Jules Verne am rămas cu o sensibilitate pentru călătoriile pe mare, astfel încât mi-a rămas în minte şi banda desenată “Jurnal de bord”. Sunt mai multe episoade cu întâmplări la bordul vasului de pescuit oceanic “Milcov”. Rechini, delfini, foci, de toate le-au picat în năvod, însă au păstrat doar peştii de consum, iar pe restul i-au eliberat în apele învolburate ale oceanului, desenate cu măestrie de Puiu Manu. 

       SORIN ANGHEL: “Aventuri la cota 1600”, în “Cutezătorii” , 1987
Şi marmota?  Istorisirea care se termină cu întrebarea aceasta mi-o poate aminti prietena şi colega mea din Brasov,  Ancuţa, însă în contextul  acesta pot răspunde că este şi marmota în top 10,  în banda desenată ”Aventuri la cota 1600”, unde nişte braconieri le vânează, aşa cum cred, la început,  câţiva copii aflaţi în expediţie.

Acestea sunt cele 10 benzi desenate socialiste pe care le-am ales pentru top. Sunt alese dintre puţinele benzi desenate pe care le deţin (din multitudinea care există) şi care datează din perioada dinainte de 1990, dar mai ales dintre multele citite pe diverse pagini web unde sunt scanate şi dintre cele pe care le-am citit în bibliotecă, cu ocazia unor documentări şi de care mi-am adus aminte răsfoind cartea “Istoria Benzii Desenate Româneşti”. Este un top pur subiectiv, alcătuit pe baza intereselor, a curiozităţilor personale şi a gustului pentru o anumită formă şi compoziţie a desenului.

Ana-Maria Băsceanu

Un comentariu:

Mircea Arapu spunea...

Cu comentariile tinerei, dar si perseverente colectionare, Ana-Maria Basceanu, topul benzilor desenate devine cu adevarat interesant. Cel mai important într-o astfel de « selecție » este comentariul participantilor. Ar ficu atât mai bine ca fiecare, cei care au ales, sa dezvolte si ei.
Bineînteles Dodo, nu te-am uitat si îndata ce voi avea timp, îti trimit comentariile mele.