sâmbătă, 26 ianuarie 2013

ADRIAN EPURE - comentarii la TOP 10 BD româneşti


Adrian Epure - un bedefil român la Bruxelles



De profesie jurnalist, Adrian Epure a început să citească  benzi desenate la vârsta de cinci ani,  prima revistă BD pe care a ţinut-o în mână fiind  “Carusel”. Multă vreme după aceea a fost un  consumator înrăit de “Mickey Mouse”, “Bamse”, “Dino”, etc. În prezent  colecționează   benzi desenate românești, în special istorice și de aventuri.
Iată cum arată TOP-ul său.



CĂLUGĂRENI, desene de Sandu Florea

Albumul este superb. Fiind și cinefil înrăit, am îndrăgit foarte mult filmul “Mihai Viteazul”. Albumul l-am răsfoit prima oară acum vreo zece ani, dar m-a readus,   încă de la primele pagini,  în atmosfera filmului lui Sergiu Nicolaescu. Aşa cum “Mihai Viteazul” a avut şi o “dublură” în cinematografie, “Buzduganul cu trei peceți”, o peliculă mult mai slabă, tot așa și “Călugăreni” a avut o clonă, “Călugăreni – Giurgiu”. Deși desenele lui Valentin Tănase sunt frumoase, această bandă desenată este mult mai ștearsă decât albumul lui Sandu Florea. 




 TOATE PÂNZELE SUS!, desene de Puiu Manu

Puiu Manu desenează superb, iar reeditarea albumului realizat în anii ’70, după romanul lui Radu Tudoran, arată chiar mai bine decât originalul! Evident că nu pot să ocolesc nici paralelele cu serialul de televiziune cu același nume, regizat de Mircea Mureșan. Așa cum a afirmat-o chiar Puiu Manu într-un interviu, anumite cadre din banda desenată se regăsesc și în film (acesta fiind realizat ulterior BD-ului). 




CONFRERIA PISICILOR NEGRE, de Jup

Umorul fin al lui Jup și paralelele pe care le face – cu lumea muzicii și a filmului în special – îmi aduc aminte de eroii mei preferați din banda desenată internaţională: Asterix și Obelix. Jup e singurul autor BD din România care m-a făcut să râd cu lacrimi, atunci când i-am citit albumele. Sper să reediteze și albumul “Super Costel”, care s-a epuizat mult prea rapid…


 DIM DUNĂREANU – SARABANDĂ ÎN GOLFUL ADEN, desene de Puiu Manu

Am avut ocazia să citesc câteva pagini scanate cu aventurile lui Dim Dunăreanu din revista “Cutezătorii”, dar și albumul Busola nu arată nordul. Mi-au plăcut enorm, chiar dacă subiectul  e pe alocuri pueril. Evident că am îndrăgit și noile aventuri ale lui Dim. În special cadrele marine sunt superbe, iar pirații somalezi sunt suficient de fioroși. La capitolul minusuri, aș aminti aici schimbarea numelui prietenei / logodnicei lui Dim din Anca în Anda (arăta mai bine fata în anii ’70, cu părul lung), dar și  faptul că acțiunea s-a mutat în zilele noastre. Parcă era mai nimerit să se păstreze cât de cât un aer retro…




ELABUGA, desene de Tamba

O surpriză plăcută. Mi-a plăcut foarte mult şi povestea, dar și desenele sunt interesante. Am citit și “Mila 23”, dar mi se pare mult mai inspirat primul album al lui Tamba. Poate vom avea parte și de o continuare, cine știe? 











ÎN LUMEA LUI HARAP ALB, de Sandu Florea

Am citit această bandă desenată în revista “Carusel”. Personajele sunt desenate inspirat, firul basmului este urmat întocmai, maniera aceea de așezare a casetelor în pagină, într-un stil inovator, m-au determinat să aleg albumul lui Sandu Florea în dauna altor benzi desenate istorice, precum Ion Vodă Cumplitul










IANCU JIANU, desene de  Vali Ivan
 
N-am citit romanul “Haiducul Iancu Jianu” de Bucura Dumbravă, dar am simțit în  această bandă desenată atmosfera din filmele lui Dinu Cocea. Sigur că personajul lui Vali Ivan nu e chiar Adrian Pintea, dar această bandă desenată, publicată și în “Jurnalul Național”, este una mai mult decât reușită.






  PROTEUS, desene de Sandu Florea

Am (re)găsit acasă două dintre primele trei volume apărute la Editura Ulise. Trebuiau să fie cinci, dar domnul Sandu Florea a plecat puțin în SUA, așa că povestea a rămas neterminată. Sunt însă sigur că o reeditare a aventurilor lui Gregory Proteus ar fi apreciată de bedefili. Chiar sunt curios dacă Imperiul Flavian a renăscut sub comanda acestui super-erou. 





CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON, desene de Vali Ivan  

Jules Verne e Jules Verne, iar desenele lui Vali Ivan sunt şi ele (din nou) foarte inspirate. Mai nou, această poveste a fost publicată și în ziarul “Adevărul”, în mai multe episoade. 











NEAMUL ȘOIMĂREȘTILOR, desene de Nicu Russu

N-aveam cum să închei acest top, fără un album marca Nicu Russu, care a fost și el tătic în materie de benzi desenate din timpul socialismului. L-am ales pe acesta pentru că este vorba despre un subiect de excepţie. Din păcate, ca și în alte cazuri ale timpului, nu este nici bandă desenată alb-negru, nici color. Apar acolo niște nuanțe de roșu și portocaliu care strică tot farmecul albumului, după părerea mea.

Adrian Epure

Un comentariu:

Paul S. spunea...

Nicu Russu e un grafician ce trebuie readus în prim-plan. Am descoperit şi eu într-o revistă Cutezătorii din 1975 o planşă dintr-un episod din seria "Acţiunea V", un grafism expresiv, în linie dinamică, f atractiv vizual.