duminică, 18 iunie 2017

Lansare manualului de animaţie ”Cartea Umbrelor Mișcate” de Călin Cazan






Vă mai amintiţi de desenul animat  Misiunea Spaţială Delta?   


Era primul film SF de lung metraj realizat la noi. În 1984 eram în plină perioadă de evadare din cotidianul comunist, prin intermediul SF-ului, aşa că, atunci când a venit la un cinematograf din Craiova, l-am văzut încă din prima zi.
Cu câţiva ani mai înainte mai vizionasem la cinema Pasărea de foc spaţială (al cărui scenariu fusese scris de Osamu Tezuka, « dumnezeul » BD-ului japonez : excepţional, dar personajele nu vorbeau româneşte precum cele din Misiunea Spaţială Delta…

În 1984 eu  aveam 20 de ani, eram deja un tânăr ochelarist, teoretic ieşit  din adolescenţă (nu sunt sigur că am ieşit complet din adolescenţă nici astăzi) însă mulţi cititori cu care mă întâlnesc, mai tineri decât mine,  îmi spun că  Misiunea Spaţială Delta i-a marcat definitiv.

Filmul, care continuă acţiunea din serialul de desene animate realizat de Victor Antonescu, are scenariul şi regia  semnate de Mircea Toia şi Călin Cazan.


Animaţia românească a avut de înfruntat numeroase provocări, după 1989, la fel ca economia şi societatea românească în general. Dar Călin Cazan a rămas  până astăzi în  acest domeniu, ba chiar – bazându-se pe propria experienţă -  a scris şi un manual de animaţie.



Iată ce mărturiseşte domnia sa despre această carte:
« Un coleg mai tânăr m-a întrebat în fața unei cești de cafea dacă am un sfat pentru cei mai tineri. Mda... după 16 ani petrecuți la Animafilm - animație la peste 80 de filme, regie la 28 de titluri -, 19 ani de animație pe computer la Ubisoft, Namco, City Interactive și Amber Studio, după nenumărate cursuri predate la Dacodac, Ubisoft, Namco, Unarte și SAE Institute.. un sfat... ar fi cam așa.
Cartea de față e un început și un mod de abordare. Există și altele, alte modele, alte interpretări. Folosiți ce credeți că vi se potrivește. Oricum vă veți forma propria părere și veți lucra după propriul gust. Care vă va și reprezenta. Dar nu rămâneți închiși în formule și principii. Principiile, mai devreme sau mai târziu, nu vă vor lăsa să trăiți. Domeniul nu este al omului oarecare, al omului care "știe ce e bine", ce "se face", ce e "normal", fără să aibă curiozitatea de a ridica perdeaua convenționalului pentru a afla ce este în spate.
Oricât ar părea de ciudat, lumea este a visătorilor. Deci începeți să construiți și să dăruiți visuri. Cartea de față este doar o unealtă.”
Dragi cititori, aveţi o ocazie unică să vă întâlniţi şi să discutaţi despre animaţie cu realizatorul filmului Misiunea Spaţială Delta, Călin Cazan, marţi  20 iunie, ora 19, la librăria Cărturești din strada  Arthur Verona 13-15, când va lansa manualul de animaţie Cartea Umbrelor Mișcate (editura Didactica Publishing House).



Niciun comentariu: