duminică, 4 iunie 2017

“Fantoma scutierului”, roman de Elena Cesar von Sachse, ilustrat de Valentin Tănase


 Sandu, Cristi şi Ovidiu, trei puşti de câte 12 ani, toţi trei prieteni pasionaţi de epoca medievală, au câştigat marele premiu la un concurs de cunoştinţe istorice:   un sejur de o săptămână într-un castel de pe malul Rinului.

  Castelul, construit în urmă cu o mie de ani de către regele Mercan, este acum un hotel-muzeu. Bineînţeles, ca orice  cetate medievală, are propriile sale legende cu fantome, despre care cei trei puşti află de la ghida locaţiei. Dar ce surpriză au avut copiii când, la ora 12 noaptea,  o fantomă adevărată iese dintr-un tablou de epocă şi le spune povestea sa.
De aici încolo, povestirea fantastică se transformă într-una detectivistică, puştii trebuind să dezlege, în paralel, două mistere:  unul din evul mediu – cine este trădătorul regelui Mercan şi asasinul scutierului său, iar cel de-al doilea din prezent – ce caută în cripta castelului un cuplu de răufăcători.
Ceea ce reuşeşte de minune autoarea cărţii, doamna Elena  Cesar von Sachse, este să  creeze o  atmosferă deosebită, credibilă, şi sunt ferm convins că mulţi dintre cititorii de aceeaşi vârstă cu personajele şi-ar dori să se identifice cu ele, să întâlnească fantome şi să descopere comori. Atmosfera este ranforsată de desenele realiste ale marelui artist Valentin Tănase,  care ajută cititorul să se scufunde cu mai multă uşurinţă  în atmosfera de poveste. 


De mult nu am mai citit o carte atât de atractivă şi revigorantă, pentru copii şi adolescenţi!
Ştiu că mulţi dintre dvs. aveţi copiii cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Aceasta este o carte foarte potrivită pentru ei, aşa cum noi citeam, la aceeaşi vârstă, Cei trei muşchetari  sau Castelul din Carpaţi.

Născută în 1947, Elena Cesar von Sachse a publicat, începând cu 2003, mai multe romane şi volume de povestiri pentru copii. Trebuie spus că talentul său este o trăsătură de familie, fiind sora lui Ovidiu Pecican şi verişoara lui Alexandru Pecican.

Volumul Fantoma scutierului a apărut în 2016 la o editură clujeană  cu nume de poveste – Avalon. Un întreg program!


Niciun comentariu: