marți, 5 iulie 2016

Sandu Florea: cărţile de colorat




Un aspect aproape deloc cunoscut al operei lui Sandu Florea sunt cărţile de colorat desenate de acesta.
 Vă reamintiţi că, mutându-se de la Timişoara la Bucureşti în 1975, el nu a mai putut practica meseria de arhitect şi a fost obligat să trăiască exclusiv din desen.
Aşa  încât, pe lângă benzi desenate, o sursă bună de venituri au  constituit-o şi aceste cărţi de colorat, pe care le-a realizat într-un stil grafic neobişuit pentru cititorii BD-urilor sale.

Cărţile au apărut la noua  editură Sport-Turism, înfiinţată  prin comasarea editurilor Stadion şi Editura pentru Turism, la începutul lui 1975. Sandu rămăsese prieten însă cu redactorii de la Stadion,  aşa încât a publicat 4 cărţi de colorat, după cum urmează.



Vreau să fiu cosmonaut este prima carte de colorat SF din România, având versurile semnate de prietenul lui Sandu de la cenaclul H.G.Wells, Marcel Luca. Practic, prin continuitatea acţiunii de la o pagină la alta, este o adevărată bandă desenată, cu casetele de dimensiunea unei pagini.


A apărut la începutul anului 1975, într-un tiraj de 40,000 de exemplare.


Vreau să fiu automobilist este a doua carte de colorat a lui Sandu Florea, tot cu versurile semnate de Marcel Luca şi tot cu acţiunea continuând de la o pagină la alta. Cartea a apărut la  sfârşitul lui 1975, într-un tiraj de 93.590 exemplare.


 Ea este semnată de Theodora Florea, soţia lui Sandu,  pentru că altfel veniturile sale pe anul 1975 ar fi depăşit plafonul legal şi ar fi fost impozitate cu un procent mult mai  mare.


 Totuşi conform celor comunicate de Sandu Florea, soţia sa a colorat desenele cărţii.





În vara lui 1978 apare o a treia carte de colorat, Haideţi să călătorim. Cartea este semnată de Theodora Florea şi este fără text. A apărut într-un tiraj de 100.000 de exemplare.






În fine, în 1979 apare ce-a de-a patra carte de colorat, Muzeul de automobile, din nou semnată doar de Theodora Florea.



Am scris această postare pentru a arăta tinerilor desenatori de la noi că un adevărat desenator profesionist, aşa cum este Sandu Florea,  trebuie să nu fie orgolios, să ştie şi să vrea să deseneze orice, dacă doreşte să trăiască din desen.


Dedic acest mic articol lui Paul S.,  pasionat de frumos şi colecţionar  de cărţi pentru copii.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Şi eu am avut Muzeul de automobile...

Daniel Cristea-Alba Iulia