joi, 21 iulie 2016

21 juillet - Fête Nationale Belge !


desen de Hergé


În data de 21 iulie 1831 Leopold de Saxe-Coburg, primul rege al belgienilor, a depus jurământul că va respecta  Constituţia noului stat belgian.
Printr-o lege dată de Parlamentul Belgian în mai 1890 s-a stabilit ca 21 iulie să devină sărbătoarea naţională.
Pe 21 iulie 2013,  Philippe al Belgiei a depus jurământul ca rege, fiind astfel al doilea suveran  al Belgiei încoronat chiar de ziua naţională.


Pentru românii care vizitează Bruxelles-ul e bine de ştiut că, între  22 iulie şi 4 septembrie, palatul regal poate fi vizitat de cei pasionaţi de frumos, în mod gratuit.
Eu l-am vizitat acum câţiva ani şi am rămas impresionat nu de vreun lux exorbitant,  ci de modestia şi bunul simţ cu care a fost decorat palatul.
Iar în restul sejurului la Bruxelles, vă propun să descoperiţi capitala Europei într-un mod inedit şi original,... pe urmele lui Tintin.

Vizita dvs, poate începe (sau se poate termina) la Gare du Midi:



Apoi continuă în centrul vechi al oraşului, lângă Grand Place, unde veţi găsi  La Boutique Tintin.




Cu speranţa că nu aţi cheltuit prea mult la butic, traversaţi Grand Place şi,  mergând spre Mannenken Pis, veţi fi plăcut impresionaţi de uriaşa frescă murală ce reproduce un desen extras din albumul Afacerea Turnesol.



Apoi, coborâţi spre Rue des Sables şi vizitaţi Muzeul Benzii Desenate,  unde un sector important este dedicat lui Hergé şi personajelor create de el.
Mai mult ca sigur că vă veţi fotografia în faţa rachetei lui Tintin, aşa cum a făcut chiar şi familia regală, acum două zile. 


După aceea,  urcaţi spre Palais de Justice şi ajungeţi în cartierul Marolles,  unde veţi găsi, pe Rue Haute,  o uriaşă frescă murală cu Quick  şi Flupke:



Paşii vă vor purta apoi la   Place du Jeu de la Balle, cu celebra piaţă de antichităţi,  acolo unde Tintin a cumpărat macheta galionului La Licorne. Dvs.veţi găsi un magazin plin cu figurine şi machete din universul Herge, de la 5 cm. înălţime  la mărimea naturală.

De la Place du Jeu du Balle vă întoarceţi un pic înapoi şi  urcaţi cu ascensorul stradal până la Palatul de Justiţie (pe care, apropo, l-a desenat Schuiten în albumul său Brussel).

De acolo luaţi metroul până la Staţia Stockel. Vă daţi jos să admiraţi uriaşa frescă murală cu personajele lui Hergé şi, eventual, încercaţi să le număraţi.


Apoi, tot cu metroul, reveniţi la Gare Centrale. De aici vă veţi îmbarca în tren şi călătoriţi până în orăşelul studenţesc Louvain la Neuve.

Aici a fost înfiinţat minunatul muzeul Hergé. E foarte simplu de găsit, pe strada Labrador, orice vă va indica drumul de urmat.


Nu vă descriu muzeul, trebuie să-l vizitaţi.  Chiar dacă nu sunteţi tintinofil, nici bedefil, în general,  şi tot veţi fi impresionaţi, măcar de arhitectura futuristică a muzeului şi de bogăţia culturală a acestuia.

 Din păcate, dacă zburaţi cu avionul din România în Belgia, nu veţi putea călători cu aeronava lui Tintin. Aşa că vă ataşez poza sa aici, ca să ştiţi ce aţi pierdut.


Iar la final,   vă îndemn, ca şi Tintin, „En route pour des nouvelles aventures!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Très bon reportage,Dodo !
Félicitations,et merci pour la Belgique !

Meilleures amitiés

Claude

Dodo Niţă spunea...

Merci, Claude.
C`est moi qui remercie tous mes amis belges qui m`ont permis de decouvrir un pays et une culture sans egal.
Ma vie est beaucoup plus riche, aujourd`hui, qu`il y a 25 ans, grace a ca.