marți, 26 februarie 2013

Harap alb continuă… cu numărul 3





Cu o punctualitate de metronom, parcă făcând în ciudă cârcotaşilor,   pe 15 februarie  a ieşit  pe piaţă numărul 3 al revistei Harap Alb continuă…
Sub coperta atrăgătoare, atât de realist desenată că îţi vine să te fereşti, să nu te trezeşti cu sabia de foc în plină figură, echipa Mihai Ionaşcu (scenarist), Andrei Moldovan (desenator) şi Octav Ungureanu (storyboard-er) propun tinerilor lor cititori continuarea aventurilor clasice ale lui Harap Alb, povestea lui Setilă şi legenda lui Dragobete.



Episodul 3 al aventurilor lui Ştefan, zis Harap Alb, nu degeaba se numeşte “Între prieteni”: acum îşi fac apariţia în naraţiune Miron  zis Gerilă, Lardea zis Flămânzilă, Mîrza, zis Setilă, Haiganu zis Ochilă,  Baian zis Lungilă. Cei 6 prieteni ajung la curtea lui Roşu Împărat şi povestea îşi urmează cursul, aşa cum o ştim (sau cum ar trebui s-o ştim cu toţii). Pentru că tocmai asta mi se pare marea găselniţă de marketing a editurii HAC, să modernizezi un basm vechi de 200 de ani şi să cucereşti  publicul din ziua de astăzi cu el. În era facebook-ului şi a jocurilor pe calculator, mi se pare aproape o misiune imposibilă să readuci spre lectură aceşti copii şi adolescenţi blazaţi, dar am certitudinea că, la fel ca un Tom Cruise a la sauce roumaine, Mihai Ionaşcu este pe cale să reuşească acest lucru.
Intr-o manieră ludică,  editorul revistei  „educă” pe nesimţite copiii care nu mai vor să citească  nimic din ceea ce nu este scris cu pixeli,   şi perpetuează tradiţia românească, chiar dacă pentru asta el a trebuit să-şi „îmbrace” personajele ca nişte super-eroi. Să ridice mâna sus cine mai ştie, azi, legenda lui Dragobete! Ei bine, citind povestea omonimă din revistă, o puteţi afla...


Personal, am apreciat cel mai mult Povestea lui Mîrza zis Setilă, în care scenaristul Ionaşcu îşi dă frâu liber imaginaţiei  şi inventează  o istorie originală, precum şi serialul Haiganu. Fluviul Şoaptelor,  al scriitorului profesionist Marian Coman.
Grafismul lui Andrei Moldovan este din ce în ce mai bun, de la un număr la altul al revistei. Se vede că s-a prins în joc, îi place şi lui din ce în ce mai mult povestea, şi-i face plăcere să inventeze grafic, noi personaje, noi costumaţii,  noi decoruri. Am apreciat foarte mult punerea în scenă, decupajul modern şi perfect  lizibil al benzilor desenate de el.  
Cei care încă nu au cumpărat revista, pot s-o facă la preţul de doar 4,9 lei sau şi mai bine, să se aboneze la 12 numere cu doar 50 de lei, vizitând site-ul www.harapalbcontinua.ro, şi alăturându-se  astfel celor 10.000 de cititori care se bucură deja de prima revistă profesionistă de benzi desenate din România (profesionistă nu doar în sensul că e bine făcută, ci mai ales în sensul că beneficiază de un marketing nemaivăzut în acest domeniu). 




Niciun comentariu: