marți, 5 februarie 2013

Bibliografia BD: Dictionnaire de la bande dessinée roumaine



7. Dictionnaire de la bande dessinée roumaine
Volum semnat împreună cu Mircea Arapu
Editions Taupinambour, Soissons, Franţa, 2008

În 2007 m-am întâlnit cu Mircea Arapu de două ori: odată la un Festival BD la Bruxelles,  şi, mai tîrziu, la sfârşitul verii, am venit special la Paris ca să mă văd cu el şi  cu François Corteggiani, redactorul şef de la Pif Gadget, pentru a pregăti împreună  poate cea mai importantă ediţie a Salonului BD de la Constanţa, cea specială Pif en Roumanie.
De fiecare dată vorbeam, printre altele, şi de cărţile mele despre benzi desenate, şi stăteam de vorbă  cu un adevărat specialist, Mircea fiind autorul primului text despre  BD-ul  românesc, apărut încă din 1980 în Histoire Mondiale de la BD. În plus Mircea era la acel moment factotum-ul la noua revistă Pif Gadget, cea apărută între 2004-2008, redactor, tehnoredactor, grafician şi desenator de BD.
Aşa că,  atunci când a început să-mi spună ce nu-i place la dicţionarul din 2005, nu m-am supărat ci i-am propus să facem împreună o nouă ediţie, care să arate mult mai atrăgătoare decât cea precedentă.



Ilustraţia copertei este o pictură realizată de Mircea Arapu - acrilic pe pânză (50 x  65 cm)


Mai întâi am căzut de acord că, decât o a treia ediţie românească a dicţionarului,  ar fi mai utilă – pentru desenatori -  o ediţie în limba franceză a dicţionarului. El ar putea astfel constitui o carte de vizită a autorilor români, într-o limbă de circulaţie internaţională.
Apoi am stabilit împreună o listă de 60 de autori, cei mai reprezentativi. Faţă de ediţia 2005,  eu am  adăugat fişele desenatorilor  Ed Arno, Mati Botezatu,  Irina Dobrescu, Cristian Loghin, Titus Oradean, Cristian Păcurariu, Dan şi Augustin Popescu, Radu Nicolae,  iar Mircea i-a adăugat pe Sorin Anghel şi Dimitrie Sbiera.
Cartea  se deschide cu un scurt istoric al BD-ului românesc, continuă cu cei 60 de autori, aşezaţi câte unul sau câte doi pe pagină (doar Sandu Florea are consacrate, aşa cum e şi normal, două pagini) şi se termină cu scurte bio-bibliografii a 9 mari creatori BD  străini, născuţi din părinţi români. In plus, Mircea a făcut corectura textelor mele în franceză, tehnoredactarea cărţii şi a desenat şi o copertă originală.
Şi uite aşa s-a născut ediţia în franceză  a dicţionarului BD româneşti. Ea a fost tipărită  de editura Taupinambour, cu care Mircea colaborează în mod curent la integrala aventurile fantomiţei Arthur.
Nu am să uit niciodată cum a debarcat delegaţia franceză la Salonul BD de la Constanţa, încărcaţi, în plus de bagajele lor, şi cu pachetele cu cele 100 exemplare rezervate României. Cartea s-a vândut aparent scump, 100 de lei exemplarul, dar pentru fiecare exemplar vândut, unul mergea gratis, fie la biblioteci sau la organizatorii de festivaluri de BD din Franţa sau Belgia), fie la  autorii despre care vorbisem în dicţionar  şi care nu-şi puteau permite să-l cumpere).
In plus, costurile de tipar au fost foarte ridicate, cartea prezentându-se sub forma unui album luxos, format A 4, coperţi cartonate şi 54 de pagini în întregime în culori.
Inutil să  precizez că  tirajul  s-a epuizat în timpul salonului, iar doi ani mai târziu editorul a scos o tranşă suplimentară de încă 100 de exemplare pentru România (această nouă ediţie avea coperta desenată de Alexandru Ciubotariu).

Personal consider Dictionnaire de la bande dessinée roumaine cea mai frumoasă carte dintre toate pe care le-am publicat până în prezent. Pentru acest lucru îi rămân recunoscător  pour toujours lui Mircea Arapu!

Mircea Arapu (stânga) la festivalul BD de la Bruxelles, 2007


"Dodo Nita et Mircea Arapu ont publié une excellente étude sur la BD et ses auteurs dans le Dictionnaire de la bande dessinée roumaine  (en français)  edité sous la forme  d`un album cartonné et en  couleurs de 54  pages  par les editions  Taupinambour.  Outre les auteurs  roumains, on decouvre avec surprise  quelques  grands nom de la BD  dont les parents  étaient originaires  de ce pays  comme Eisner, Gotlib, Stan Lee, Bercovici, Carabal, etc..."
Louis Cance,
 revue HOP! no. 132/2011

Niciun comentariu: