joi, 21 mai 2020

Şcoala "José Ruy" din Amadora


Amadora este un oraş din Portugalia, aflat la nici 10 kilometri distanţă de Lisabona. Are 175.000 locuitori, fiind una dintre cele mai mari municipalităţi  portugheze.

În lumea culturală oraşul Amadora este renumit pentru două lucruri:  aici s-a născut şi locuieşte, de 90 de ani, cel mai important autor BD portughez de azi, José Ruy.
Tot aici se organizează, din 1990, Festivalul Internaţional al Benzii Desenate "Amadora BD", cel mai mare din Portugalia şi unul dintre cele mai cunoscute din Europa. 
Aşa încât, conştienţi de impactul cultural al benzii desenate dar şi popularitatea concitadinului lor, autorităţile din Amadora au decis, în 2003, să numească o şcoală elementară după celebrul autor de benzi desenate, devenit, între timp, cetăţean de onoare. 
Evident, cu această ocazie i-au comandat artistului şi mai multe fresce de mari dimensiuni, cu extrase din opera sa grafică, care să împodobească  pereţii şcolii.

În cele ce urmează, vă prezentăm, în exclusivitate mondială, aceste fresce, dar şi geneza lor:




Schiţă pe hârtie


Creionajul pe panou


Culoarea pe panou


Detaliu de pe panou


Fresca finală  cu personaje din trei serii BD 










José Ruy a pictat pe mari  bucăţi de cartoane, care ulterior au fost prinse pe pereţi. Pentru ultime retuşuri, José Ruy  nu ezită să se urce pe scări şi pe schele, deşi  avea 73 de ani deja, în anul 2003!






Fresca finală 





Fresca finală 



Personajele din prim-plan 




Culoare
Fresca finală 





În fiecare an José Ruy este invitat să se întâlnească cu elevii din şcoala care îi poartă numele şi să le povestească despre poveştile sale desenate!


Nota bene. În România ce director de şcoală sau inspector şcolar vizionar şi care a citit operele Liviei Rusz sau ale lui Puiu Manu, va boteza o şcoală din Cluj sau din Bucureşti cu numele acestor artişti nemuritori?

Un comentariu:

BETINO_31 spunea...

Cred că și în România s-ar putea redenumi o școală sau mai multe cu numele celor mai mari artiști ca Puiu Manu, Livia Rusz, Albin Stănescu sau Valentin Tănase dacă la conducerea Ministerului Culturii sau al Învățământului sau al Primăriei Capitalei și altor primării ar ajunge împătimiți bedefili, ca Adrian Cioroianu. Nu cred că doamna Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Firea (primarul general al capitalei) sau Bogdan Gheorghiu (actualul minstru al culturii) să aibă colecții de bd-uri franco-belgiene sau comicsuri americane ! Dar cine știe...în viitor, să ne rugăm ca poate într-o zi domnul Cioroianu să ajungă la Cultură !