marți, 12 mai 2020

Adrian Cioroianu citeşte seria "Thorgal"


O carte pe zi / Cărțile de pe noptieră // seria "Thorgal"
Banda desenată franco-belgiană are câteva serii de o valoare și de o continuitate incredibile.


Una dintre ele este această serie heroic-fantasy numită "Thorgal" - imaginați-vă niște războinici vikingi care, în jurul anului +/- 1000 era noastră, găsesc pe mare un sugar care plutește în derivă într-o barcă (care de fapt, vom afla, era o navă spațială trimisă de atlanții care au trăit altădată pe Pământ etc.) și micul, numit Thorgal, devine un bărbat destinat unor incredibile aventuri.
Scenariul inițial aparține belgianului Jean Van Hamme (un mare creator!), iar desenul artistului polonez Gregor Rosinski. Colaborarea dintre cei doi a început încă din timpul Războiului Rece (ulterior Rosinski a emigrat în Belgia, apoi Elveția).


Primele planșe au apărut în anul 1977, primul album în anul 1980. Până azi au apărut 36 de albume.

Între timp seria s-a ramificat în 3 serii paralele, constituind un captivant univers heroic-fantasy, de o complexitate care umilește multe scenarii TV.

Seriile de acest gen mă fac să nu am foarte mult timp pentru Netflix, de exemplu.

Adrian Cioroianu



Notă. Pe pagina de FB a lui Adrian Cioroianu a apărut şi acest mini-dialog, din care aflăm de unde  vine  pasiunea pentru BD a domnului profesor. 


Lavinia Ungureanu Ma intreb de unde a aparut pasiunea asta a dvs pentru benzi desenate? Prin ochii unui copil curios, apoi prin ochii insetati de cunoastere de un adolescent, iar la maturiate un initiat in benzi desenate.. 
Pasiunile oamenilor atat de diferite, dar atat de vitale in aceasta perioada pentru a crea o punte de comunicare si regasire cu oameni..care vor sa stie putin cat de putin din toate.
1
  • Adrian Cioroianu Probabil că doar Jung știe adevărul!☺️ În clasa I-a, am ratat premiul I din cauza unui 9 la Desen, dat de o profă total insensibilă la arta modernă (e drept, dacă desenam un măr, nu-mi ieșea chiar simetric☺️). Plus că, în anii juneții, banda desenată era o fereastră spre infinit - Puiu ManuValentin Tanase, revista Pif, ultima pagină din revista Cutezătorii etc.
    4




Niciun comentariu: