sâmbătă, 9 mai 2020

José Ruy - titanul benzii desenate portugheze!




José Ruy Matias Pinto s-a  născut pe data de 9 mai 1930, în Amadora, un orăşel de la lângă Lisabona. La vârsta de 6 ani primeşte cadou de la tatăl său, contabil de meserie, primul număr al unei noi reviste de benzi desenate - O Mosquito. Poveştile desenate din paginile sale i-au plăcut atât de mult încât îşi va petrece  tot restul vieţii inventând şi desenând astfel de benzi desenate.

La 7 ani desenează prima sa revistă BD. La 8 ani editează,   primul său  fanzin  BD - 14 numere, multiplicate (trase la xerox) în 20-30 ex. La 9 ani îi apare primul desen într-o revistă adevărată  Colecção de Aventuras, La 13 ani se întâlneşte prima oară cu celebrul autor de benzi desenate E. T. Coelho. Vor  rămâne prieteni tot restul vieţii.  

 La 14 ani devine colaborator (plătit) al  revistei de benzi desenate  O Papagaio. În paralel urmează cursurile Şcolii de Arte Decorative.

Doi ani mai târziu se căsătoreşte cu Maria Fernanda şi colaborează cu din ce în ce mai multe publicaţii, pentru copii şi pentru oameni mari -  ziare, reviste, almanahuri.

Publică benzi desenate în aproape toate publicaţiile de profil din Portugalia:  O Mosquito, O Papagaio, Colecção de Aventuras, Cavaleiro Andante, Jornal da BD, Tintin, Spirou, Almada BD Fanzine, Cadernos Sobreda - BD, Cadernos de banda desenhada, etc. etc.

Unul dintre primele sale cele mai ambiţioase proiecte, este adaptarea sub formă de benzi desenate  a romanului Peregrinação (Peregrinare) al lui Fernão Mendes Pinto. El desenează 75 de planşe care vor fi publicate, între 1956-1957 în revista Cavaleiro Andante.  În 1979 lucrarea va fi reluată, parţial, în paginile revistei Spirou. Sub formă de album va fi publicată abia în 1982, de către editura Meriberica Liber (1983 -  ediţia a 2-a;1988 –-ediţia a 3-a).

Cartea a fost tradusă în românește în 1974


În mod cert, cea mai importantă adaptare literară a sa este Os Lusiadas (Lusiada), a celebrului Luis Vaz de Camões. Jose Ruy va lucra trei ani la realizarea celor 112 planşe (scenariu, desene, letraj şi culoare),  care vor fi publicate,  între 1983-1984, în serial, în revista Jornal da BD  şi republicate, între coperţile a trei albume, în aceeaşi perioadă.


Primul tiraj de 10.000 ex (foarte mare, comparativ cu populaţia de 9 milioane de locuitori ai Portugaliei) va fi urmat doi ani mai târziu de un al doilea, de 11.000 ex.!
De asemenea, diverse instituţii vor tipări şi ele ediţii speciale ale Lusiadei în benzi desenate: Primăria din Almada, în 1985, Ministerul  Educaţiei din Macau, în 1986 etc.
Lucrarea lui José Ruy este prima şi singura adaptare din lume (!) a Lusiadei, şi autorul se mândreşte cu faptul că a respectat întocmai textul lui Camões.




Gloria şi recunoştinţa internaţională i le vor aduce însă o lucrare de mai mici dimensiuni, dar cu un impact uriaş! José Ruy a desenat în 1978, pentru revista Mundo de Aventura,  o povestire grafică de doar 6 planşe,  Da Guerra Nasceu Uma Flor:  A Cruz Vermelha, despre înfiinţarea organizaţiei internaţionale „Crucea Roşie”.
Lucrarea va fi remarcată de responsabilii Crucii Roşii Portugheze care o vor publica, anul următor, în revista Humanidade. Revista va ajunge la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva,  care îi va comanda lui Jose Ruy o ediţie redesenată, după un scenariu de Jean-Jacques Surbeck  şi o vor publica sub forma unei fascicole de 4 pagini în culori, în principalele limbi de circulaţie internaţională:  engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, rusă, idiş,  chineză şi arabă.  Tipărită într-un tiraj total de peste 500.000 de exemplare, fascicola va fi difuzată în peste 150 de ţări.
În 1991, sub titlul  Istoria Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii  fascicola va fi difuzată şi în România,  José Ruy devenind astfel primul autor BD portughez tradus în româneşte.



 Cu cele peste 70  de albume de benzi desenate publicate, José Ruy este cel mai prolific autor portughez.  Majoritatea lucrărilor sale sunt  din genul istoric, dar artistul nu s-a dat în lături să deseneze BD umoristice, science-fiction sau biografice. Astfel de exemplu, în 1985 a publicat  A Vida Maravilhosa de Charles Chaplin em banda desenahada, dar şi Jorge Dimitrov, Heroi Internacionalista.




           
Dacă ar fi întrebat care este  personajul său preferat, cu siguranţă José Ruy ar răspunde:  Porto Bomvento.  Porto, aşa cum îl arată şi numele (Bomvento se traduce în româneşte prin formula marinărească „Vânt bun la pupa!”) este un îndrăzneţ navigator  portughez din secolul XV care, împreună cu prietenii săi fideli João Batavias şi Dias Gaia, redescoperă lumea antică, la bordul corăbiei sale. Fiecare din cele  8 albume cu peripeţiile sale desenate (apărute între 1987-1992, narează câte o călătorie exotică şi plină de aventuri pe câte un alt continent:  în Brazilia, în Africa, la Capul Bunei Speranţei, peninsula Labrador, India, China, Indochina şi Australia!


 În anul 2005 seria Porto Bomvento a fost reeditată sub forma a două volume, de câte aproape 200 de pagini fiecare, având prefaţa semnată de Carlos Pessoa.


      
     

Opera grafică a lui José Ruy a fost înnobilată cu  zeci de premii. În 1990, la aniversarea vârstei  de 60 de ani, a fost primul autor portughez încununat cu Marele Premiu al Festivalului de Benzi desenate de la Amadora. Anul următor a  primit Medalia de Merit din partea oraşului natal. În anul 2001 istoricii BD Leonardo de Sa şi Antonio Dias de Deus  semnează monografia José Ruy – Riscos do natural.
 În fine, în 2003,  municipalitatea Amadora a dat numele său unei  şcoli și unei străzi.




Azi, de ziua Europei,  José  Ruy  aniversează frumoasa vârstă de 90 de ani. Plin de idei şi energie, artistul portughez continuă  să lucreze, semnând câte un album BD în fiecare an.

L-am întâlnit prima oară pe  José  Ruy la Salonul Internațional al Benzii Desenate de la Sobreda, în 1995.  Am simpatizat imediat și mi-a oferit un album cu dedicație.
Ulterior îl voi întîlni la toate manifestările BD portugheze la care voi mai participa, pentru că José  Ruy este un nume inconturnabil atunci când vine vorba de benzi desenate în Portugalia și este invitat de onoare la toate manifestările de profil, indiferent că e vorba de festivalul de la Amadora,orașul unde locuiește sau de orice alt oraș din Portugalia.

Dodo Niţă



Niciun comentariu: