luni, 16 ianuarie 2017

Dănuţ Ungureanu: „Autor de unul singur”


 


 În ultimii ani au apărut şi la noi din ce în ce mai mulţi desenatori BD  (mai mult sau mai puţin talentaţi, dar asta e altă poveste). Din păcate, majoritatea dintre ei, indiferent de abilităţile lor artistice,  nu au reuşit să convingă cu talentul lor de  povestitori, de creatori de lumi fantastice şi de personaje.
În aceiaşi ultimi ani au apărut totuşi şi câţiva adevăraţi scenarişti de benzi desenate  precum, de exemplu, Marian Coman sau Adrian Cioroianu – ambii scriitori de succes, pasionaţi de universul benzii desenate. 

Pentru  fanii care visează să devină scenarişti  BD sau pentru desenatorii care doresc să-şi scrie propriile lor scenarii, există acum un... manual:  Autor de unul singur – reţete pentru scrierea creativă.

Autorul său,  Dănuţ Ungureanu, unul dintre puţinii scriitori profesionişti de la noi,  s-a gândit să dezvăluie secretele meseriei sale pe înţelesul neofiţilor.

El o ia de la zero şi explică secretele unui bune scrieri, ca la clasa I,  cum se spunea pe vremuri, sau ca într-un volum Creative Writing for Dummies, cum s-ar spune azi.

Pentru exemplificare, aveţi mai jos cuprinsul cărţii sale: 




În plus, şi poate cel mai important, Dănuţ Ungureanu explică secretele meseriei nu pe un ton didactic şi pretenţios, precum pedagogul de şcoală nouă Marius Chicoş Rostogan, ci ca un  prieten, care stă cu tine la o bere şi, între două înghiţituri, îţi povesteşte - pe un ton convivial - din experienţa sa de peste 30 de ani în domeniul scrisului profesionist.

Mai mult, la sfârşitul fiecărui capitol, el recapitulează ideile principale de reţinut, cu liniuţe, aşa cum învăţam şi noi pe vremuri, pentru examenele de la facultate.

Spre exemplificare, iată ce propune el viitorilor scriitori/scenarişti BD, să reţină despre creerea unui personaj:


Şi, sunt sigur că ştiţi, cele mai de succes benzi desenate sunt cele cu personajele cele mai atractive.

În concluzie,  volumul Autor de unul singur - Reţete pentru scrierea creativă (editura Tritonic,  2016)  este unul indispensabil pentru oricine visează se devină vreodată autor BD, sau autor, pur şi simplu. 



Niciun comentariu: