duminică, 5 decembrie 2021

marți, 30 noiembrie 2021

La mulți ani, de Sfântul Andrei!


Niciun scriitor, traducător, grafician (autor, în general)  nu ar putea exista  fără cititori. Unul dintre cititorii cei mai asidui ai blogului nostru, Andrei, este și un fidel lector al cărților scrise sau traduse de mine. Când mi-a scris prima oară, pe acest blog, mi-a spus că datorită cărților mele și Festivalului BD de la Brașov a descoperit universul magic al benzii desenate în general și cel al BD românești în special.

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Lieselotte - o nouă serie de benzi desenate în limba română


Corespondentul blogului nostru, Andrei Lupan,  ne semnalează apariția unor  noi albume BD: “ ceva frumos, de sărbători, pentru copii”.

marți, 16 noiembrie 2021

CORTO MALTESE vol. 4. CELTICELE


"După aproape doi ani în care, parcă imitându-și protagonistul, a rătăcit pe mările agitate ale schimbărilor și nesiguranței provocate de pandemie, un nou album Corto Maltese iese în sfârșit din tipar.

luni, 15 noiembrie 2021

Camelia Csiki, Nicolae Pepene și Puiu Manu despre expoziția "Casa Regală a României în benzi desenate", la Știrile TVR


O expoziţie de benzi desenate în care e prezentată istoria Casei Regale a României a fost expusă în centrul Braşovului. Este modul inedit prin care e celebrat Centenarul Naşterii Regelui Mihai, în oraşul de sub Tâmpa. Vedeta expoziţiei este banda desenată realizată de celebrul artist Puiu Manu, care a reprodus întâlnirea pe care a avut-o cu Regele Mihai, în 1947.

Reportajul poate fi urmărit aici:

miercuri, 10 noiembrie 2021

Epoca Mea De Aur - (Daniel Horia) - Editura Grafic 2021

o cronică de Eduard Pandele


“Epoca mea de aur” e un roman grafic autobiografic colorat și plin de poezie, în care Daniel Horia își povestește copilăria - fiu unic într-o familie mare de bucureșteni, devine (evident) centrul atenției și e înconjurat de dragostea tuturor.

marți, 9 noiembrie 2021

Haiku Siberian


Haiku este un mic poem japonez,  alcătuit  din doar trei versuri. Iar când spui Japonia te gândești instantaneu la Sakura, sărbătoarea  primăvăratică  a înfloririi cireșilor.
Și atunci de ce autoarele  benzii desenate Haiku  Siberian  și-au intitulat astfel romanul lor grafic?
Cu acest gând am deschis  cea mai nouă apariție editorială a editurii Frontiera.

joi, 4 noiembrie 2021

Din subteran la suprafață (Dobruska/Cozorici/Curoșu) - Bloc Zero 2021

 o cronică  de Eddy Pandele


"Un documentar BD despre Anina, un oraș în care nu știu dacă voi ajunge vreodată, dar care m-a interesat pentru că situația de acolo e reprezentativă pentru multe orașe mici din România.

sâmbătă, 9 octombrie 2021

Surplouf by Cezard


 Domnul VictorAntonescu este - firesc - cititor al revistei Pif Gadget  și fan al seriei Surplouf, desenată de Cezard. Domnia sa a postat pe pagina sa de FB câteva planșe dintr-un episod. Le-am preluat și noi. 

joi, 7 octombrie 2021

Festivalul BD Brașov 2021: câștigătorii concursului

-comunicat de presă - 


 Membrii juriului care au avut greaua misiune de a analiza aproape 200 de pagini de benzi desenate sunt: Pepene Nicolae - managerul Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Ciprian Stoleru - revista Historia, prof. dr. Adrian Cioroianu si Radu Oltean - ilustrator si autor.

Cei 7 autori câștigători sunt:

miercuri, 6 octombrie 2021

Ion Vodă Cumplitul - o ediție complet refăcută!

 




"Câteva cuvinte despre albumul 'Ion Vodă Cumplitul', în fapt, o reeditare chiar de zile mari, cartonat, legat impecabil, la fel cum ar fi legat răzeșii un prizonier tătar sau leș, hârtia este bine aleasă, cât să susțină toate bătăliile istorice din poveste, iar despre dinamica poveștii grafice, Puiu Manu s-a întrecut pe sine, există atâta patimă și expresivitate, încât l-ar face gelos și pe Grigore Ureche cu teama că cineva l-a întrecut prin desen ceea ce a învolburat el în scris.

luni, 4 octombrie 2021

Willy Petry despre cărțile Liviei Rusz

 


"Există lucruri, ori evenimente petrecute în copilărie, care te pot marca iremediabil, pe viață. Dar în bine, cum a fost cazul meu. Cărțile desenate de inegalabila ilustratoare Livia Rusz, au avut acest efect „devastator” asupra mea, determinându-mi indirect, destinul artistic.

duminică, 3 octombrie 2021

Goodbye Ceaușescu (Dutter/Bouqé/Bona)

 O cronică de Eddy Pandele


Pe 30 septembrie a fost publicat în Franța un roman grafic
 inedit – consacrat în întregime țării noastre.

Prietenul Eddy Pandele l-a citit și a scris despre el.

miercuri, 15 septembrie 2021

“Puiu Manu este Polul Nord al prieteniei noastre !” Adrian Cioroianu dixit

Desen de Valentin Ionescu

“Avem si noi un Stan Lee, iar astăzi împlinește de trei ori 31 de ani. La mulți ani,Puiu Manu !”

 Valentin Ionescu

 

luni, 13 septembrie 2021

14 septembrie - Sărbătoarea națională a benzii desenate românești!!



Aceasta este propunerea noastră adresată cititorilor acestui blog. De ce? 
 Foarte simplu:  în această zi s-au născut două  personalități ale BD românești plus o viitoare personalitate. 

 

luni, 6 septembrie 2021

Regăsiți în Balcania: Veleş - Oraşul benzilor desenate


În cadrul unui proiect grandios, Comics Alliance Network for Balkans, am avut șansa - poate unică - să particip la Salonul BD din Macedonia.

Am ajuns la  Veleş la prima oră a amiezii, numai bine să tragem câte un pui de somn, obosiţi după 30 de ore de  trezie.  Dar la hotel, International Palace, camerele nu erau încă gata. De-abia s-a găsit o cameră pentru conducătorul expediţiei. Conducător în toate sensurile cuvântului, pentru că Nicu, managerul de proiect,  a condus nu doar expediţia balcanică ci şi automobilul expediţionarilor şi necesita cel mai mult odihna binemeritată.

Noi, ceilalţi,  am pornit la explorarea oraşului.

marți, 17 august 2021

FRICA IN ISTORIE - concurs internațional de benzi desenate


Artiști BD, ilustratori și graficieni, invitați să creeze și să trimită benzi desenate cu tema ,,Frica în istorie!" pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021

 Până pe 30 septembrie 2021, Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov strânge candidaturi de la artiști din toată țara dar și din străinătate pentru expoziția principală organizată în cadrul festivalului. Șase câștigători vor fi premiați cu premii în valoare de 1.500 lei fiecare.

marți, 27 iulie 2021

Super Eroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenate - Mihai Grăjdeanu


O apariție de excepție în România cu istoria fotbalului românesc în campaniile de calificare și turneele finale europene și mondiale, la seniori dar și la tineret.

vineri, 23 iulie 2021

Mădălina Spătaru-Pralea : "Banda desenată - resursă didactică în achiziția limbii române ca limbă străină "

 




Foarte interesant -și util - acest studiu care pune în evidență potențialul didactic al benzii desenate,  folosind ca material de studiu mai multe benzi desenate românești. 

joi, 22 iulie 2021

Adrian Cioroianu: Cărțile copilăriei

 


În timpul vechiului regim, apăreau/erau publicate relativ multe cărți pentru copii și tineret (fie și procentual din totalul aparițiilor, care la nivelul lui 1989 era mic, de cca 3000 plus/an). Desigur, cineva ar putea spune că aceste cărți pentru copii-tineri îmbinau educația și propaganda. Și chiar așa era. Doar că, în opinia mea, în marea parte a acestor cărți educația era cu mult peste propagandă. Iar talentul autorilor era real.

Și un alt detaliu: desigur, ne amintim și traduceri (de la Jules Verne la Karl May s.cl.), dar o mare parte a autorilor acestor cărți erau, totuși, români.

Mai jos, trei dintre cărțile de care mi-aduc aminte cu drag, pe care în acei ani le-am citit și răscitit de “n” ori.

luni, 12 iulie 2021

Echipajul I.c.k.s. – omagiul lui Ianiceacapa



 

Ianiceacapa este pseudonimul unui dentist din Bacău, talentat la desen. Născut, probabil, în anii 80,  în 1990-1991 citea revista de benzi  desenate Carusel, editată de Sandu Florea și Nicolae Frânculescu. 30 de ani mai târziu el aduce un omagiu lui Sandu, redesenând personajele sale.

De urmărit, pe pagina de FB și pe blogul personal.

 

duminică, 11 iulie 2021

Polemicile benzii desenate: ColoRo vs Revista Comics


De ce e Romania altfel SI la capitolul benzi desenate

"A fost nevoie sa ajung in Leskovac, Serbia la Balkanska smotra mladih strip autora (Intalnirea tinerilor autori de benzi desenate din Balcani) ca sa inteleg de ce la noi banda desenata e un domeniu atat de putin cunoscut publicului larg si de ce nu avem practic o cultura a benzii desenate in Romania! 

joi, 24 iunie 2021

Balkanska Smotra Mladih Strip Autora

 

Afiș desenat de Dan Ianoș

În 1998, un grup de pasionați bedefili  din Leskovac (Serbia) a pus bazele unei întâlniri unice și inedite, cea a tinerilor creatori de benzi desenate din Balcani. Trebuie spus că la Leskovac funcționează una din cele două școli de benzi desenate din Serbia, iar directorul său, Marko Stojanovic, este și cel al festivalului.

Această manifestare se adresează aproape în exclusivitate autorilor din Balcani, așa încât, inevitabil, am ajuns și noi, românii, invitați la manifestare.

miercuri, 23 iunie 2021

ColoRo: Ce este banda desenată?

Pagini de teorie a narațiunii grafice

 


Poate unii nu înțeleg furia mea împotriva unei expoziții care, la prima vedere, este inedită și consistentă, excelent panotată, expusă într-un spțtiu potrivit, muzeu public, grandios amplasat în buricul Capitalei, dacă arunci o privire în dreapta (sau stânga, depinde de geografia corpului fiecăruia) poți vedea și cheiul Dâmboviței, iar eu vin și stric acest cadru mirific.

luni, 14 iunie 2021

Povestea unui "mic" mustăcios, spusă de un bărbos!

 

 

Desen de Silviu Turculeț

Cele mai frumoase cadouri

desen de Dan Smarandache

 Cele mai frumoase cadouri pe care îmi place să le primesc și le primesc de ziua mea, sunt...imaginile! Declinate sub toate formele, de la desene de sine stătătoare până la album și reviste de benzi desenate.

Am plăcerea să împart cu dvs.bucuria primirea unor dintre aceste desene:

miercuri, 9 iunie 2021

La mulți ani, domnule Albin Stănescu!


În data de 5 iunie, maestrul Albin Stănescu  aniversat vârsta de 83 de ani! În cele ce urmează, am selectat trei mesaje trimise de cititorii săi cu această ocazie!

duminică, 6 iunie 2021

Albin Stănescu a ilustrat “Casa Florilor” de Valentina Dima


 Ieri, maestrul Albin Stănescu a aniversat frumoasa vârstă de 83 de ani. Cea mai bună ocazie de a aduce în atenția cititorilor noștri o  carte superb ilustrată de domnia sa acum aproape 50 de ani. 

vineri, 4 iunie 2021

Istoria în imagini - foto-reportaj de Mihai Murărețu/text Elena Sîrghie

 


Istoria e cea mai frumoasă poveste...

Luni, 31 mai, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman" din Craiova, a avut loc colocviul "Istoria în imagini". Evenimentul a fost inițiat și moderat de către autorul și criticul de benzi desenate Dodo Niță.