joi, 22 iulie 2021

Adrian Cioroianu: Cărțile copilăriei

 


În timpul vechiului regim, apăreau/erau publicate relativ multe cărți pentru copii și tineret (fie și procentual din totalul aparițiilor, care la nivelul lui 1989 era mic, de cca 3000 plus/an). Desigur, cineva ar putea spune că aceste cărți pentru copii-tineri îmbinau educația și propaganda. Și chiar așa era. Doar că, în opinia mea, în marea parte a acestor cărți educația era cu mult peste propagandă. Iar talentul autorilor era real.

Și un alt detaliu: desigur, ne amintim și traduceri (de la Jules Verne la Karl May s.cl.), dar o mare parte a autorilor acestor cărți erau, totuși, români.

Mai jos, trei dintre cărțile de care mi-aduc aminte cu drag, pe care în acei ani le-am citit și răscitit de “n” ori.



 Alexandru Mitru, "Săgeata căpitanului Ion", ediția a 2-a, Editura Tineretului, 1969, preț 9,75 lei (cu ilustrații foarte moderne și sugestive semnate Deak Ion).

 



Nicuță Tănase, "Muzicuța cu schimbător", Editura Tineretului, 1967, tiraj 40 140 exemplare, preț 4,50 lei.




 Constantin Mateescu, "O partidă de bile", ediția a 2-a, Editura Ion Creangă, 1979, tiraj 24 000 exemplare, preț 5 lei. O notă despre acest autor, încă în viață azi: C.M. este unul dintre prozatorii mei români preferați, din toate timpurile. Are în jur de 90 de ani și trăiește în Râmnicu Vâlcea. Și este printre primii 3 cei mai traduși autori români, în ultimii 10 ani, în Franța! Fără nici un lobby. De reținut.

 

Un alt autor care atunci îmi  plăcea mult era Ovidiu Zotta, scriitor și redactor la revista "Cutezătorii". Sau Mircea Sântimbreanu, cine îl poate uita?!

 Sau magnificii "Cireșari" ai lui Chiriță…

Au fost mult mai mulți. Și ar fi multe de spus, desigur. Lumea digitală nu exista atunci, nici Netflix, nici măcar televiziune locală/națională/globală, în sensul de azi.

 

Dar aceste cărți, și multe asemenea lor, pe mine m-au marcat definitiv.

 

Adrian Cioroianu

 

Niciun comentariu: