marți, 17 august 2021

FRICA IN ISTORIE - concurs internațional de benzi desenate


Artiști BD, ilustratori și graficieni, invitați să creeze și să trimită benzi desenate cu tema ,,Frica în istorie!" pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021

 Până pe 30 septembrie 2021, Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov strânge candidaturi de la artiști din toată țara dar și din străinătate pentru expoziția principală organizată în cadrul festivalului. Șase câștigători vor fi premiați cu premii în valoare de 1.500 lei fiecare.




 Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașoveste primul festival BD cu tematică istorică. Produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov, având partener principal Asociația PostModernism Museum, proiectul a fost lansat în anul 2018 ca un Salon BD menit să susțină dezvoltarea benzii desenate cu tematică istorică din România, apelând la cea mai puternică temă istorică a anului: Centenarul României. Ediția 2019 a făcut trecerea de la un Salon BD la un Festival BD, iar tematica aleasă a fost ,,Europa 100”. Ediția 2020 a însemnat confruntarea cu provocările pandemiei și depășirea acestora cu tematica potrivită: ,,Eroii care au făcut Istorie”.

 

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021 își respectă statutul cultural inovator, câștigat în edițiile anterioare, și păstrează ambiția de a transforma istoria Lumii în tematică de BD. Mai mult, ediția anului 2021 înseamnă revenirea la formatul consacrat până în 2019 și mult așteptata trecere la statutul de festival internațional.



 

FRICA ÎN ISTORIE !

Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă.

În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic și cultural al pandemiei deCOVID-19, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii ,,FRICA ÎN ISTORIE” pentru ediția 2021 a festivalului nostru.

Astfel, Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021 este nu numai singurul festival dedicat exclusiv benzilor desenate istorice ci și singurul eveniment cultural la nivel european care propune ,,Frica în istorie” ca tematică de festival, introducând momente de cumpănă din istoria omenirii (războaie, epidemii, catastrofe naturale) în mediul artistic al benzii desenate.

 


Artiști BD, ilustratori și graficieni din România și din străinătate sunt invitați să trimită lucrările pentru prezentare în cadrul Festivalului, în expoziția principală și catalogul festivalului.

 

Aplicația trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 30 septembrie 2021 (inclusiv) și constă în:

-          Lucrarea, având subiect inspirat din tematica ,,Frica în storie”, va avea format A3 – (copie) planșă/e, rezoluție de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2). Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conțină două până la opt planșe;

-          Informații suplimentare care să conțină: detalii despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informații istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare); 

-          Scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

 


Criteriile de selectie pentru desemnarea celor 6 castigatori:

1.      calitatea graficii (stil grafic ales, execuție, originalitate);

    - desen în creion (clasic sau digital);

    - contur / tuș (clasic sau digital);

    - culoare (clasic sau digital).  

2.      calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a subiectului istoric);

3.      calitatea benzii desenate – lucrarea finală ( grafică, compoziție, scenariu).

 

Prin participarea la selecție, autorii sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea dosarului de aplicație reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu menționarea autorului și titlului.

 

Până pe 5 octombrie 2021 organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziției și realizarea catalogului.

Fiecare din cei 6 artisti premiati va primi un onorariu de 1.500 lei brut si vor avea asigurate cheltuielile de deplasare la Festival (transport, cazare si masa). Benzile desenate premiate vor fi publicate in revista ,,Historia”.

Decizia de selecție a organizatorilor este finală.

 

Încă de la prima ediție lucrările primite au fost publicate în cataloagele tipărite ale festivalului. Începând cu ediția 2020, lucrările câștigătorilor sunt publicate în revista ,,Historia”, iar expoziția outdoor realizată cu lucrările primite este itinerată la nivel național. Astfel, expoziția ,,Eroii care au făcut Istorie” a fost prezentată în premieră la Brașov, apoi a fost itinerată la Sibiu, Deva, Bistrița, Baia Mare, Craiova și urmează să fie prezentată la Râșnov, București și Cluj.

Până în prezent, la edițiile anterioare, au fost publicate 69 de lucrări de benzi desenate istorice primite de la 44 artiști.

 



 https://www.facebook.com/festivalbdbrasov


Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov

Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA

Partener strategic: Postmodernism Museum

Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro, zilesinopti.ro

 

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.





Niciun comentariu: