luni, 31 decembrie 2012

Prince Valiant - 75 de ani !


Pe 13 februarie 1937 s-a născut unul dintre cele mai importante personaje BD din Statele Unite şi din lume: Prince Valiant. Desenat la început de Hal Foster,  el a fost preluat din 1970 de alţi desenatori şi este unul dintre rarele personaje ale cărui aventuri sunt desenate fără întrerupere vreme de 75 de ani.
Aventurile sale au fost traduse în numeroase limbi, inclusiv în româneşte, în 1944-1945.

Din 2009 benzile desenate de Hal Foster sunt re-editate de Fantagraphics Books între coperţile unor minunate albume şi, graţie realizatorului TV Ion Lucian Ciucu,  am putut să le cumpăr şi să le citesc şi eu.


În continuare vă prezint câteva desene extraordinare ale lui Hal Foster, preluate de pe blogul lui Francois Corteggiani, dar şi un desen omagiu, cu principalele personaje din lumea lui Prince Valiant, realizat de Gianni şi Schultz.


















In imagine apare un personaj anacronic. Cine îl recunoaşte şi ne spune şi cum se numea revista românească unde a apărut Prinţ Viteaz în 1944-1945, primeşte gratis un exemplar din monografia Sandu Florea.
 (Notă. Mircea Arapu nu poate participa la acest mini-concurs pentru că este o enciclopedie BD ambulantă şi ceilalţi potenţiali competitori nu ar avea nicio şansă).

Dodo Niţă

3 comentarii:

transparent spunea...

Harold Rudolf Foster este domnul cu ochelari din dreapta. Revista in care a aparut seria nu poate fi decat Universul Copiilor.

Dodo Niţă spunea...

Bravo pentru spiritul de observatie, in ceea ce-l priveste pe Hal Foster. Ramane in continuare valabila intrebarea cum se numeste revista romaneasca in care au aparut aventurile lui Print Viteaz.
Va rog sa-mi conunicati pe mail adresa unde sa va trimit monografia.

Mircea Arapu spunea...

Snif, même pô juste !
Data viitoare fac singur un concurs pe blogul meu si la care numai eu pot sa particip !