vineri, 7 decembrie 2012

Monografia Sandu Florea                       

A apărut monografia “Sandu Florea” ! 
Este editată de LVS Crepuscul, editura revistelor Cutezătorii şi Luminiţa.
Cu cele 110 pagini ale sale (text plus 60 de ilustraţii) volumul oferă cititorului  două ore de lectură agreabilă şi surprinzătoare,  despre cel mai cunoscut – în lume – autor român de benzi desenate.
Mai mult de jumătate din paginile cărţii conţin un interviu cu marele artist,  care îşi povesteşte pe îndelete viaţa şi cariera artistică: la vârsta de 45 de ani lasă în urmă o cariera profesională împlinită (sute de planşe de benzi desenate apărute  în mai toate revistele şi almanahurile pentru copii ale vremii; 9  albume  - cel mai mare număr de cărţi BD semnate de un singur autor în epoca socialistă;  ba chiar, după 1989, editează – cu succes – primele reviste private de benzi desenate din România) şi se stabileşte la New York, cu un singur gând: să publice comicsuri.
Practic  o ia de la zero, reînvaţă să deseneze în stilul american iar astăzi, după 20 de ani, este (co) autorul a aproximativ 300 de comicsuri, animând aventurile celor mai mari eroi de benzi desenate (Conan, Spiderman, Batman, Iron Man, X-Men, etc. ) pentru cele mai mari edituri BD din America: Marvel, DC Comics, Dark Horse. Reputaţia  sa în domeniu este confirmată de porecla pe care a primit-o de la editori: “Sandu Can Do”.
Unul dintre capitolele cărţii reproduce cronicile  celor  9 albume ale sale, majoritatea  publicate înainte de 1989 şi semnate de nume importante în epocă, precum Gheorghe Pituţ, Iuliu Raţiu, Mircea Micu, Gheorghe Tomozei sau… Nichita Stănescu,  iar un altul  trece în revistă trofeele “Sandu Florea”,  deoarece acest artist desăvârşit nu-şi uită originile şi a dorit să încurajeze tinerii autori BD români prin acordarea acestor trofee.
În fine, o bibliografie completă încheie monografia, aşa încât pasionaţii de BD,  în general,  şi de opera grafică a lui Sandu Florea,  în special,  să poată să-şi completeze colecţiile de benzi desenate.
Monografia “Sandu Florea” se adresează în egală măsură nostalgicilor cititori ai revistelor Cutezătorii şi Luceafărul Copiilor din perioada socialistă,  dar  şi tinerilor de astăzi, cititori de comicsuri, care pot afla din carte culisele  marilor edituri americane de benzi desenate.
  
Niciun comentariu: