marți, 11 decembrie 2012

Români cu care ne mândrim: Sandu Florea !

sandu florea 

Un artist al benzilor desenate: Sandu Florea

 „Întâlnirea” mea cu Sandu Florea a avut loc prin paginile unei benzi desenate numite „Batman”, nu cu mult timp în urmă. E dificil de pus în cuvinte mirarea mea la vederea pe coperta uneia dintre revistele-amiral a unei mari edituri de benzi desenate, DC Comics, din Statele Unite, numele unui român, deși în ultimul timp am avut motive serioase să mă obișnuiesc cu acest lucru[1].
Sandu Florea, pasionatul de benzi desenate, a luat primul contact cu mediul în clasa a cincea prin intermediul unui număr din revista franceză pentru copii „Pif Vaillant”. Sandu Florea, desenatorul, a debutat în revista pentru copii „Luminița”, în 1968, cu o bandă desenată în patru episoade intitulată „Năzdrăveniile lui Păcală” pe cînd era student la Arhitectură,[2] și în următorii douăzeci de ani munca lui s-a extins asupra unei planșe largi de genuri narative, de la istoriile în imagini din ciclul dacilor („Burebista”, „Decebal și Traian” etc.), prin aventurile fantastice ale unui erou astăzi mai mult decît familiar, Harap-Alb („În lumea lui Harap-Alb”), la răfuieli în Vestul Sălbatic pe cuvintele scrise de Nicolae Frînculescu („La sud de Rio Bravo”).
După revoluție, în 1991, Sandu Florea alege să emigreze cu familia în Statele Unite unde, sub cele mai bune auspicii, începe o la fel de prolifică parte secundă a carierei debutînd cu pin-up-uri pentru cealaltă mare editură americană de BD-uri, Marvel Comics, în revistele „Conan Saga” și „The Savage Sword of Conan the Barbarian”[3]. În anii următori devine căutat în industria BD nord-americană pentru competențele înalte de „inker”, cel care trage în tuș desenele originale în creion ale BD-ului, și va alterna proiecte pentru DC Comics, Marvel Comics și Dark Horse Comics (primele trei edituri în topul vânzărilor de benzi desenate serializate din S.U.A.). Din vârful creionului or al pensulei, Sandu Florea a ajutat personaje celebre ca membrii X-men, membrii echipei Avengers, Batman, Blade și Spider-man să prindă viață pe nesimțite în mâinile nenumăraților tineri cititori.
Pe lângă activitatea creatoare impresionantă în domeniul benzilor desenate internaționale, numele artistului BD a fost împrumutat unui trofeu decernat anual de către Asociația Bedefililor Români, prezidată de Dodo Niță[4], în cadrul Saloanelor Internaționale de profil organizate în țară, ce aduce recunoaștere celor mai buni artiști autohtoni de bandă desenată.
Pentru mai multe detalii despre viața și opera sa, vă recomand să vizitați http://sanduflorea.com/sandu.html.

[3] Niță, Dodo, and Alexandru Ciubotariu. Istoria Benzii Desenate Românești (1891-2010). București: Vellant, 2010.
[4] http://benzidesenateromanesti.blogspot.ro/


Articolul de mai sus a apărut în data de 9 decembrie curent, pe site-ul www.gen90.net.www.gen90.net la rubrica "Români cu care ne mândrim". Alţi români despre care s-a scris la această rubrică sunt Maia Morgenstern, Ada Milea, Vladimir Tismăneanu Gheorghe Zamfir, Andrei Şerban, Alexandru  Tomescu, Tudor Gheorghe, Regele Mihai.
Gen90 este o revistă de opinie scrisă de tineri pentru tineri.

Un comentariu:

colo-ro spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.