joi, 23 iunie 2016

Corto Maltese trecut în revistă



Pe lângă volumele de exegeză,  revistele care consacră numere sau dosare speciale unor autori sau personaje de BD consfinţesc notorietatea acestora.

Alături de mii de reviste de benzi desenate în mai multe limbi, am strâns, în timp,  şi câteva zeci de reviste generaliste consacrate marilor autori BD şi personajelor sale.

Cele mai vechi piese din colecţie sunt mai multe numere din Phenix, „revistă internaţională a benzii desenate”, din anii 70. Mi le-a oferit editorul lor Claude Moliterni, atunci când l-am invitat să participe la Salonul BD de la Constanţa, în 1999.

Recunoaşteţi personajul?


În nr. 11 din noiembrie 1969, care este unul bilingv, franco-italian,  consacrat  Salonului internaţional al Benzii Desenate de la Lucca, am găsit primul interviu  al lui Hugo Pratt, destinat publicului francez, care încă nu-i cunoştea opera grafică.. Alături de interviu, bogat ilustrat, sunt publicate mai multe planşe din Whelling, în limba spaniolă! şi din Ernie Pike, în italiană...


Mai am şi nr. 14/ vara lui 1971, în care a apărut scurta banda desenată  Fort Detroit (8 planşe publicate iniţial în Corriere dei Piccoli) tradusă în franceză de ... Jeannine Moliterni.

Revista Phenix, care este prima publicaţie franceză de studii şi informaţii asupra BD-ului mondial,  m-a inspirat în editarea  unei reviste similare de studii şi  analiză a BD-ului românesc, Fergonaut/Argonaut. Poate o să vă povestesc vreodată despre ea.


Într-o ordine cronologică a apariţiei lor, am în bibliotecă acest număr din decembrie 1981 al revistei literare Lire ( „le magazine des livres”)  pe care l-am luat dintr-un anticariat din Paris special pentru interviul cu Hugo Pratt. Acum revista îmi este şi mai preţioasă pentru că am primit pe ea autograful lui Bernard Pivot, fostul ei redactor şef.

La noi în ţară, redacţia Dilemei vechi a scos vreme de câţiva ani, revista Dilemateca, care era inspirată  destul de mult de Lire. În această revistă am publicat mai multe articole şi dosare despre  banda desenată, dar nu numai.


În 2002 am cumpărat dintr-un aeroport, Paris sau Bruxelles,  acest număr hors serie Geo – Le Monde extraordinaire  de Corto Maltese.  Ca insert avea un poster mare, un metru pe un metru,  cu un calendar pe o parte şi cu harta călătoriilor lui Corto pe partea cealaltă. L-am făcut cadou domnului Puiu Manu, care l-a ţinut ani buni  pe un perete din atelierul său.


Revista Bang era editată chiar de Casterman, editorul franco-belgian al operei lui Hugo Pratt, aşa încât era firesc să-i consacre acest număr special, apărut în 2005. Interesul său constă mai ales în faptul că  mai mulţi  cunoscuţi autori francezi aduc omagii lui Hugo Pratt, scrise sau desenate: Tardi,  Berberian , Munoz, Wazem... grupate sub titlul „Moştenitorii lui Pratt.”



Revista Lire a publicat  în mod regulat cronici despre  noile albume ale lui Hugo Prat, iar în 2007  (la  aniversarea a 80 de ani de la naşterea sa) i-a  consacrat coperta şi un dosar  special „Enquete sur Corto  Maltese”  scoţând în evidenţă toate interferenţele operei grafice cu literatura...



În  2013,  două redacţii,  L Histoire şi  Marianne,  şi-au dat mâna şi au editat  acest număr special „Corto Maltese 1904-1925”. Foarte bine scris, scoate în evidenţă  imensa documentaţie de care se servea Hugo Pratt pentru a construi fundalul istoric al intrigilor albumelor sale.
 
Cine este interesat de această revistă  poate să ne scrie pe adresa blogului...
Cel mai nou număr special dedicat lui Hugo Pratt este cel al revistei L`Express, din 2015.
El trece în revistă fiecare album din aventurile lui Corto Maltese, dezvăluind sursele de inspiraţie pentru fiecare şi mai ales anunţă întoarcerea lui Corto, la 20 de ani după decesul lui Hugo Pratt,  de astă dată sub penelul tandemului Canales/Pellejero.
Albumul Sous le soleil de minuit  se va vinde în 150,000 de exemplare. Un nou album este anunţat pentru 2017.

Până atunci, dacă nu aţi făcut-o deja, vă recomand să citiţi  Corto Maltese – Balada Mării Sărate, publicat în limba română de editura Cartea Copiilor care, de-acum,  devine una dintre preferatele noastre.

Niciun comentariu: