joi, 16 iunie 2016

Adrian Cioroianu citeşte “Corto Maltese”


(c) Bookmark, 2013

L-am întâlnit pe Corto, cândva în anii 70, în revista Pif – revistă care rămâne, în ultrasubiectivata mea percepţie, unicul lucru bun pe care l-a lăsat în urma sa comunismul european „ – scria  Adrian Cioroianu în articolul La mulţi ani, Corto Maltese!, publicat în revista Dilema nr. 437 din 13 iulie 2001.

În  anul 2012 Ioana Epure îi ia un interviu profesorului Adrian Cioroianu, despre cărţile pe care le citeşte. La un moment dat,  îl întreabă:  Dacă aţi putea să locuiţi într-o carte, care ar fi aceasta?”
 Adrian Cioroianu a răspuns : “N-aş vrea să locuiesc într-o carte, ci să mă mişc acolo! Aş vrea, de exemplu, să merg pe mările lumii alături de Corto Maltese, eroul meu preferat de bandă desenată (şi creaţie a genialului artist BD Hugo Pratt)”.

(c) Hugo Pratt

Întreg interviul trebuie să-l citiţi pe site-ul Bookaholic.

În cursul anului 2013, Media Mall, în cadrul proiectului "Book Mark", a cerut mai multor personalităţi culturale să-şi exprime preferinţele editoriale.
Profesorul Adrian Cioroianu a vorbit despre două cărţi care i-au marcat copilăria şi adolescenţa :  Toate pânzele sus!,  de Radu Tudoran  şi Corto Maltese – La Ballade de la Mer Salée, de Hugo Pratt. Despre aceasta din urmă Adrian Cioroianu declara :
O carte cu care m-am întâlnit în liceu, o carte care, din păcate,  nu a fost tradusă în limba română, un roman în benzi desenate. Autorul este Hugo Pratt, un artist născut în Italia.
Eroul său  este Corto Maltese, un marinar care străbate Oceanul Pacific în căutarea unui ideal, iar povestitorul în această carte, Balada unei mări sărate, povestitorul ca atare este Oceanul Pacific, si din 1967, atunci când a apărut prima ediţie, până astăzi, mesajul este acelaşi, căutarea idealului, prietenia, promisiunea faţă de tine însuţi
.”
Videoclipul a fost difuzat la televizor şi-l puteţi urmări şi dvs. pe you tube.

 În decembrie 2014,  Adrian Cioroianu, în calitatea sa de decan al Facultăţii de Istorie,  a fost amfitrionul colocviului “Corto Maltese în Bucureşti” la care au participat  cadre universitare precum Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, doctorul Florin Chirculescu sau arhitectul Cristian Ciomu, toţi fani neobosiţi ai lui Hugo Pratt.
Desenul afişului: Puiu Manu


În iunie 2016, la târgul de carte Bookfest,  E.S. Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO,  s-a bucurat de  apariţia ediţiei româneşti a  Baladei Mării Sărate, la standul editurii Cartea Copiilor.



Adrian Cioroianu citeşte Corto Maltese.  Dumneavoastră, dragi prieteni,  ce citiţi?


Niciun comentariu: