duminică, 5 iunie 2016

Bookfest 2016: Sărbătoarea benzii desenate!



 Dragi cititori, vă rog să reţineţi data de 4 iunie 2016! Va veni o vreme când va fi sărbătorită ca un jalon important al istoriei benzii desenate din România!
  În puţine cuvinte, pentru prima oară în viaţa mea, sâmbătă,  la Bookfest,  am cumpărat  8 albume BD traduse în româneşte (şi am primit alte 3  din partea  editorilor)!
Acum  s-au pus în circulaţie două albume BD  eveniment:
- Corto Maltese:  Balada Mării Sărate, de Hugo Pratt, editura Cartea Copiilor
- Căpitanul RO: Război în inima Europei?, desene Puiu Manu după un scenariu de Adrian Cioroianu, editura Adenium (1).


La ora 11,00 a avut loc lansarea  albumului Căpitanul Ro.
Cei care au venit la lansare  nu doar au avut ocazia să stea de vorbă cu legenda vie Puiu Manu şi cu extraordinarul om de cultură Adrian Cioroianu ci şi să primească autografe pe album şi mai ales să admire planşele originale ale albumului desenat de unicul şi inegalabilul Puiu Manu! Un adevărat regal!

(c) fotografii  - editura Adenium






Despre geneza albumului puteţi să aflaţi din prefaţă, precum şi de pe coperta  a 4-a albumului,  eu doresc,  în cele ce urmează, să spun doar câteva cuvinte despre subiect şi punerea sa în pagină. 

Inspirat de lecturile sale de comics american, Adrian Cioroianu a imaginat o deschidere dramatică şi incitantă şi abia apoi defilează  genericul lucrării.
Aflăm în continuare cum s-a transformat Mihai,  timidul asistent la Istorie, îndrăgostit iremediabil de frumoasa Dana, studentă la geografie, în Căpitanul Ro., super-eroul indispensabil, după care intrăm  în plină acţiune, aşa cum se cuvine unui super-erou !

Scenariul ne poartă, cu sute de km la oră, din Bucureşti în  Munţii Pădurea Neagră, apoi  la Budapesta,  Londra, undeva în India,  revenim în România, la Constanţa, mergem la Bruxelles, ne paraşutăm în deşertul Negev din Israel, luăm trenul de la Praga la Bucureşti, etc, noroc că, datorită puterilor sale extraordinare,  Căpitanul Ro poate să zboare ca Superman!
Adrian Cioroianu, deşi se află la primul său scenariu BD, a reuşit să creeze un super-erou românesc 100% care, pe lângă  puterile sale supra-naturale are şi un al şaselea simţ, cel al umorului. Căpitanul Ro  parcă ştie că e doar un personaj de BD şi nu se ia în serios, ba de multe ori ne face să râdem cu lacrimi.
De altfel scenaristul a creat o adevărată galerie de personaje credibile, cele negative fiind pe cât de rele, pe atât de amuzante: profesorul Decenew, Ana Manola, Jeanne d`Orleans, Cavalerul Trac, Cneazul Igor, Shadow U.S., Barnul M., Cotho Raontsa, tovarăşul Vassinski sau contele Skar O`Tzke. 


Să mai notăm că Adrian Cioroianu a citit şi celelalte albume desenate anterior de Puiu Manu,  şi le citează în noul album, reuşind astfel performanţa să integreze într-un univers coerent multe dintre personajele create grafic de maestru.

Căpitanul Ro: Război în inima Europei? este un album dens şi  antrenant, un  thriller de excepţie, care se citeşte cu sufletul la gură (oprindu-ne doar din când în când, pentru a ne trage răsuflarea şi a admira grafica extraordinară a lui Puiu Manu)  iar când ajungem la finalul său,  ne pare rău  că s-a terminat.
Noroc că,  direct de pe copertă,  aflăm că acesta este primul volum dintr-o serie pe care ne-o dorim cât mai longevivă, iar ultima pagină reprezintă nu doar deznodământul primei aventuri ci şi începutul  incitant al unei noi aventuri a  Căpitanului Ro.

Albumul are  62 de planşe full color şi coperţi cartonate, este tipărit impecabil, fiind o adevărată carte bibliofilă,  de citit şi re-citit, dar şi de păstrat şi de transmis din generaţie în generaţie,  precum albumele cu Tintin şi Milou (un exemplar din Tintin au Pays des Soviets, editat în 1930, s-a vândut de curând la licitaţie cu 30,000 de euro).

Fanii lui Puiu Manu vor cumpăra  albumul Căpitanul Ro: Război în inima Europei? cu ochii închişi, nu am nici cea mai mică îndoială, eu însă sfătuiesc pe cei care nu au citit niciodată benzi desenate, şi au ajuns din greşeală pe acest blog, dacă vor să ştie ce este banda desenată de calitate, atunci să citească albumul excepţionalului tandem Adrian Cioroianu & Puiu Manu. Am certitudinea că se vor converti imediat în admiratori ai celei de-a noua arte!


 Felicit şi  pe această cale editura Adenium, care a avut încredere în potenţialul artistic şi comercial al benzii desenate  şi a început să publice BD într-o vreme în care lumea încă avea prejudecăţi contra acestui tip de literatură,  ba mai mult decât atât, a impus un înalt standard artistic,  de care acum trebuie să ţină cont orice nou editor care va intra pe piaţa benzii desenate româneşti.

(1) Mai este oare nevoie să vă spun că,  atât Puiu Manu,  cât şi Adrian Cioroianu,  sunt fani iremediabili ai lui  Corto Maltese? 
(2) Cu această  postare, numărul de accesări al blogului nostru a ajuns la 250.000! 
      Vă mulţumesc,  dragi cititori,  şi vă promit că şi în continuare aici veţi afla despre cele mai bune benzi desenate apărute în limba română şi, în general, despre actualitatea fierbinte a celei de-a noua arte pe meleagurile noastre!
      Aşa cum spune şi Căpitanul Ro:
         "Cu puterea ursului dacic  şi cu agerimea acvilei romane - pe calea dreaptă -  a adevărului, a binelui şi a respectului pentru ceilalţi!"



2 comentarii:

George spunea...

Frumoase cuvinte despre album. Sunt convins și foarte curios sa-l citesc. Spuneați ca ați cumpărat 8 albume bd. Care ar fi celelalte 6 ?

Dodo Niţă spunea...

Multumesc pentru interes. Despre celelalte albume achizitionate o sa cititi in postarea urmatoare. Unul este, v-ati dat seama, Corto Maltese: Balada Marii Sarate, pe care l-am cumparat din patriotism, eu am integrala Corto Maltese in limba franceza de multa vreme.