marți, 26 decembrie 2023

Tintin în lumea lui şi în a noastră, de Teodor Baconschi

Colecția Teodor Baconschi 

"Spre deosebire de Corto Maltese, Tintin beneficiază de un muzeu şi un magazin specializat la Bruxelles, pe o străduţă adiacentă frumoasei Grande Place, de unde am cumpărat - deloc ieftin, aş spune - o statuetă manifest amplasată pe biroul meu…

luni, 25 decembrie 2023

Exploratorii Timpului - lansare la Constanța

 foto-reportaj de Daniel Eduart Buruiană


Pe data de 10 decembrie 2023 la Constanța s-a lansat albumul  Exploratorii Timpului, care adună între coperțile sale două excelente narațiuni grafice SF și umoristice, Carul de Foc și Cristalul Magic.

Radu Marian a acordat autografe pe albumul său. 

duminică, 10 decembrie 2023

2023 - un an al BD-excelenței!


Anul BD 2023 s-a deschis în... august, cu cel mai important eveniment BD al anului : Festivalul Internațional de benzi desenate  istorice de la Brașov. Aici, în contextul unei somptuoase expoziții „Scurtă  Istorie despre  Gopo” s-a lansat albumul Gopo în 100 de benzi desenate, coordonat de Lucian Oancea și Anca Moscu, președinta  Fundației Gopo,  album care reunește BD desenate de Ion Popescu Gopo vreme de mai bine de 50 de ani (editura Grafic).

luni, 4 decembrie 2023

Decernarea premiilor Vladimir Colin 2020-2022

 


Sâmbătă  25 noiembrie 2023, la One Up Gamers Pub din București,  s-au decernat premiile « Vladimir Colin » pentru perioada 2020-2022.

Juriul a fost constituit din Cătălin Badea-Gheracostea, Ana-Maria Negrilă, Eduard Pandele, Dodo Niță și George Ceaușu (președinte de onoare).

 

miercuri, 22 noiembrie 2023

Pilotul de pe Dunăre - un nou album desenat de Puiu Manu

 


Atențune, atențiune! După doi ani de navigație pe meandrele întortocheate ale fluviului... imaginației (sic!), aruncăm ancora în portul Bucureşti sâmbătă, 24 noiembrie şi vă dăm întâlnire la Gaudeamus, la standul DPH, la orele 15.00 trecute fix!

marți, 21 noiembrie 2023

luni, 20 noiembrie 2023

Benzi desenate la Gaudeamus 2023 - lansări și întâlniri cu autorii

 

Anul acesta, parcă mai mult ca niciodată, trebuie să veniți cu sacul la pomul lăudat al  Gaudeamus-ului. Veți găsi numeroase noi benzi desenate străine traduse în românește, la editurile Grafic, Mini Grafic, Polirom etc,  dar și câteva noutăți românești, dintre care  trei albume  reprezentând tot atâtea debuturi superbe. 

luni, 30 octombrie 2023

Horațiu Buzatu - portret de caricaturist

desen de Nicolae Cristescu 


 S-a născut pe 30 octombrie 1961 la Craiova. Talentul la desen i-a fost remarcat  pe la vârsta  de 10 ani de profesorul său de desen.  Acesta l-a încurajat să meargă la Palatul Pionierilor, unde va urma  cursuri de grafică și pictură. Acolo a învățat să folosească cărbunele pentru desen  și  culorile tempera pentru pictura pe sticlă. În paralel cu liceul, Horațiu va frecventa  Școala Populară de Artă, cursurile  secției  de grafică,  susținute de un caricaturist cu ștate vechi,  Gabriel Bratu.

Pe blogul personal, Horațiu Buzatu  își aduce aminte :

miercuri, 25 octombrie 2023

O falie în timp, bandă desenată de Daniel-Eduart Buruiană, după un scenariu de Mircea Opriță

 


Astăzi, dl Mircea Opriță, cel mai important istoric al SF-ului românesc și unul dintre cei mai buni scriitori ai genului, aniversează 80 de ani. Cu această ocazie, unul dintre fanii săi, graficianul Daniel Eduart-Buruiană, ne-a trimis această bandă desenată, adaptată după o povestire a scriitorului.


duminică, 15 octombrie 2023

Salonul BD Constanța 1999 văzut de Philippe Morin

 


E bun și facebook-ul la ceva.  Uneori primești amintiri din trecut care îți fac multă plăcere. 

Philippe Morin este  de aproape  50 de ani coordonatorul fanzinului francez P.L.G.,  transformat ulterior într-o colecție unică de monografii și cărți de exegeză a benzii desenate. 

Lui i-am scris prima oară în 1990. L-am vizitat în 1992 la Paris și apoi ne-am întâlnit în 1996 la festivalul de la Angouleme. 

În paginile fanzinului său am  descoperit - prin intermediul interviurilor și dosarelor speciale  - marii autori ai BD-ului francez modern și  ulterior am și invitat o parte dintre aceștia la salonul BD din România. Evident, la un moment dat l-am invitat și pe Philippe Morin.

De curând el  a pus pe pagina de facebook a  editurii sale P.L.G. câteva fotografii de la Salonul BD de la Constanța.

joi, 14 septembrie 2023

sâmbătă, 2 septembrie 2023

Teodor Păpușe, câștigător al concursului BD organizat de Festivalul Internațional al Benzii Desenate istorice Brașov


 Teodor Păpușe, elev la Liceul Marin Sorescu din  Craiova, a  câștigat, al treilea an consecutiv, premiul "Puiu Manu"  al concursului de benzi  desenate  realizate de copii organizat de Festivalul Internațional al Benzii Desenate Istorice Brașov .

Cu acordul părinților săi, reproducem mai jos planșele lucrării câștigătoare. 

vineri, 25 august 2023

Povești din lumi și timpuri - o cronică de Voicu Bugariu

 


Dl. Voicu Bugariu este una dintre cele mai puternice voci ale criticii SF de ieri și de azi. Așa încât, atunci când scrie despre un superb album BDSF, faptul este meritoriu și de aceea am preluat această cronică de pe blogul său.

joi, 17 august 2023

FestiVALUL Benzilor Desenate Istorice!!! by Emanuel Pavel




 Bine, bine, primești tema de concurs prin aprilie, îți bați capul, documentezi, desenezi, trimiți. Apoi emoții, rezultatul... în fine, toți artiștii/scenariștii BD s-au suit măcar o dată în acest carusel. Pare rutină, dar nu e. Vă asigur!

luni, 7 august 2023

Autori participanți la festivalul BD Brașov 2023

                                                    Daniel Buruiană, Năvodari


                                                          Tudor Vidoni, Cluj



duminică, 2 iulie 2023

Valentin Tănase: Ștefan cel Mare


La 2 iulie 1504, după o domnie de 47 de ani, 2 luni și 3 săptămâni trecea la cele veșnice cel care a rămas în posteritate drept Stefan cel Mare și Sfânt, domnul Moldovei.

vineri, 30 iunie 2023

Eveniment: "Misterul învățătorului Helmuth", de Dumitru Negrea

 


Suntem în anii 80,  când  începuse să mă intereseze istoria BD românești. 

Într-o bună zi Viorel a scos de sub pat  o valiză de lemn (da, chiar cea cu care fusese în armată) și a deschis-o.

marți, 27 iunie 2023

Eveniment: Exploratorii Timpului, sc. & des. Radu Marian



Câştigător al Marelui Premiu al concursului naţional de benzi desenate organizat de redacţiile revistelor Cutezătorii şi Pif Gadget în 1970, arhitectul Radu Marian revine în prim-planul scenei BD româneşti cu  aventurile a două dintre cele mai simpatice personaje ale sale:  Sorinel şi Robidic!

Roboţi şi extratereştri, călătorii în timp şi spaţiu, aventuri, suspans  şi mai ales mult umor,  reprezintă ingredientele de bază ale acestor superbe naraţiuni grafice!

duminică, 18 iunie 2023

Sărbătoarea benzii desenate la ASTRA Dej - ziarulfacla.ro

 




Sala de festivități a Protopopiatului Dej a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute (2 iunie 2023)  una dintre cele mai reușite activități, din acest an, organizată de Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, având ca invitați trei personalități dedicate istoriei și benzilor desenate: Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România și cel mai important critic și istoric român din domeniul benzilor desenate, Gabriel Virgil Rusu, istoric și talentat desenator și György Györfi-Deák, prozator SF, eseist, traducător, grafician ilustrator și de asemenea, un pătimaș colecționar de BD.
Trei oameni minunați care s-au întâlnit la Dej pentru a-l sărbătorii împreună cu astriștii dejeni pe celebrul Pif le chien, personajul de bandă desenată creat, în 1948, pentru cotidianul L’Humanité, de José Cabrero Arnal. Amfitrion și moderator, ec. dr. Radu Gavrilă, președintele ASTRA Dej.

miercuri, 14 iunie 2023

Consul onorific al Sildaviei în România


Membru în selecta confrerie a consulilor onorifici ai Sildaviei în  diferite țări de pe Pământ, îmi  face o deosebită plăcere să împart cu dvs., cititorii acestui blog, mesajele primite de la confrați, la ceas aniversar!

luni, 29 mai 2023

Dej, 2 iunie: colocviu "Cu Pif pe plaiuri mioritice"

 



Gabriel Rusu: " Ne propunem un regal bedeistic, cu oaspeți de seamă, un eveniment în premieră absolută la confluența Somesurilor. Va așteptăm cu drag să-l celebrăm pe Pif, personajul creat de Arnal, în urmă cu 75 de ani, simpaticul cățel care, prin aventurile sale, ne-a făcut copilăria mai frumoasă."

Cluj, 31 mai: lansare "Panorama Benzii Desenate Românești"




 Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Muzeul Memorial „David Prodan”, organizează lansarea cărții „Panorama benzii desenate românești”, publicată de către Dodo Niță la editura Pavcon. Acest eveniment este programat la închiderea expoziției „Istorie și bandă desenată: Românii și comoara lui Decebal”, organizată la Muzeul Memorial „David Prodan” în perioada 13-31 mai 2023.

duminică, 28 mai 2023

Bookfest 2023: lansare album "HapPif Birthday" de Mircea Arapu

 


Bookfest 2023: lansare "Frumoasă era Sena pe sub florile mele"

 


A doua lansare a fost la ora 13.00,  pe  aceeași scenă Arena. Am avut onoarea să stau alături de doi mari ambasadori ai culturii și civilizației românești:  Adrian Cioroianu  și Luca Nicolescu.

Bookfest 2023: lansare "Politicile umorului"

 


 

 

Saloanele de carte de la București  au exercitat încă de la începuturile lor  o atracție irezistibilă pentru mine.  Gaudeamus, Bookfest…  Inaintea lor a existat și Bookarest organizat la  teatrul național de lângă fostul hotel Intercontinental … Cine își mai aduce aminte de el ?

Un salon de carte este locul cel mai potrivit să cumperi cărțile pe care le dorești (de cele mai multe ori cu preț redus), să descoperi altele, de care nici nu știai și să te revezi  cu prieteni cu care, altfel,  nu prea sunt șanse să te întâlnești (de exemplu, cu Horia Nicola Ursu din  Satu Mare).

Plec  la "book safari" sâmbăta dimineața la ora 7,00,  din Craiova și, când ajung  la Romexpo, pe la 11,30-12,00,  îmi crește  inima de  bucurie să văd că deja  zeci și zeci de oameni pleacă de la salonul de carte cu plasele pline de cărți.

Urmează apoi "vânătoarea" de cărți și de dedicații,  care poate dura și  8-9 ore (întreruptă  eventual de câte o pauză de bere cu amicii  cititori sau scriitori),  după care iau ultimul tren spre Gun Hill, pardon spre  Craiova, la ora 00,00,  și ajung acasă  a doua zi la ora 4,00, obosit, dar cu tolba plină de cărți și senzații.

Da, călătoresc cu trenul  7-8 ore, dus-întors,  pentru a petrece la salonul de carte alte 7-8 ore.  Asta înseamnă pentru mine pasiune.

 

La un moment dat, am început să ajung la saloanele de carte și ca autor, nu doar ca simplu cititor. Prima oară a fost în 1996, când am  lansat Dicționarul Benzii Desenate din România la standul editurii Aius.  Îin minte că au participat, dintre marii autori BD Burschi și Nobilescu. Din păcate nu am poze de atunci.

Apoi, în 2010, am lansat Istoria Benzii Desenate Românești, la editura Vellant. În mod curios  au  venit la întâlnire  mult mai puțin cititori decât la lansarea din cadrul Salonului BD.

În anii următori am vorbit  mai mult la lansările altor autori sau am conferențiat pe o temă dată. De exemplu am vorbit la lansarea unor noi albume din seria Tintin, traduse în românește. De altfel, în ultimii ani am fost invitat mai des de către  Institutul Francez, cum a fost cazul și anul trecut când, la Gaudeamus, am susținut o conferință despre legăturile între revista Pif Gadget și România.

Și iată că a sosit încredibila dată de sâmbătă, 27 mai 2023, când am vorbit la nu mai puțin de trei lansări de cărți, o premieră pentru mine.

 

marți, 23 mai 2023

Bookfest 2023 : Șerban Andreescu - triplă lansare!

 


Miercuri, 24 mai, la ora 13,00, Șerban Andreescu lansează două albume BD și o carte bogat ilustrată, la standul editurii Meridiane Publishing.