joi, 17 august 2023

FestiVALUL Benzilor Desenate Istorice!!! by Emanuel Pavel




 Bine, bine, primești tema de concurs prin aprilie, îți bați capul, documentezi, desenezi, trimiți. Apoi emoții, rezultatul... în fine, toți artiștii/scenariștii BD s-au suit măcar o dată în acest carusel. Pare rutină, dar nu e. Vă asigur!




Și ajungi la evenimentul propriu-zis. În cazul de față, la Brașov. Ei, și de aici, lucrurile se schimbă. Vine primul val de prieteni din BD, te ia pe sus. Al doilea, la fel. După al treilea, „toată lumea râde, cântă și desenează”. Zi de zi. Trei zile la rând! Asta așa, ca să vă faceți o idee.

Cred că anul acesta Festivalul de la Brașov a avut cei mai mulți invitați (dintre cele trei ediții la care am participat). De la juniorii BD (elevii Masterclass-ului de BD al Festivalului), la participanții la concursul propriu-zis plus artiștii activi în domeniu, la venerabilii celei de-a noua arte. Și când zic mulți, zic aproape 100 (o sută!!!).

De asemenea, anul acesta au fost și cele mai multe evenimente în cadrul Festivalului. Unul după altul, în rafală! Conferințe, expoziții, sesiuni de live-drawing, de battle BD (despre toate astea ați citit deja în postările colegilor mei de BD).

Personal, mi s-a lipit de suflet momentul muzical „Balada lui Corto Maltese”, de la finalul celei de-a doua zile a Festivalului. Nostalgic, liric, puternic. Muzică electronică de calitate, cântată chiar de autorul acestei balade, Cristian Ciomu (la rândul său un autor de benzi desenate arhicunoscut printre fanii de la noi ai genului).

Toate acestea (și încă altele) s-au întâmplat anul acesta, în doar trei zile la Brașov, în timpul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice (pentru concursul BD de istorie contrafactuală au trimis lucrări autori din România, Serbia, Macedonia de Nord, Belgia, Polonia, Croația, Bulgaria.)

Încercați numai să vă imaginați efortul logistic: două locuri de desfășurare, mai multe expoziții simultane, un masterclass BD, o mulțime de invitați, muzica, multe standuri cu benzi desenate, o puzderie de sponsori ș.a.m.d..



Totul pus la cale și executat de o mână de oameni (la propriu!): Nicolae Pepene – directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și mastermind-ul Festivalului, Ioana Șchiopu, Iulia Hermeneanu, Octav Ungureanu. Și, firește, Dodo Niță, istoricul neobosit al BD-ului românesc și liantul Festivalului. Nu e vorba numai de profesionalism, e vorba de pasiune, pentru că altminteri nu le ieșea așa fain. Felicitări din toată inima!

Eu și scenarista Laura Sorin (colega mea de proiect) am reușit anul acesta să ne numărăm printre câștigători. De la Brașov însă ne-am întors cu mult mai mult decât o diplomă (de fiecare). Este vorba de sentimentul acela minunat că aparții unei comunități vii, efervescente, în creștere.





Și dacă ne întrebați pe noi, desenatori, scenariști și bedefili la un loc, „De ce vă plac dom’le atât de mult benzile desenate?”, noi vă răspundem: „Pentru că!”

 

Emanuel Pavel

Niciun comentariu: