luni, 4 decembrie 2023

Decernarea premiilor Vladimir Colin 2020-2022

 


Sâmbătă  25 noiembrie 2023, la One Up Gamers Pub din București,  s-au decernat premiile « Vladimir Colin » pentru perioada 2020-2022.

Juriul a fost constituit din Cătălin Badea-Gheracostea, Ana-Maria Negrilă, Eduard Pandele, Dodo Niță și George Ceaușu (președinte de onoare).

 


Volum de proză scurtă SF

Florin Pîtea,„Cartea cu scoarțe de argint, ferecate. MOTORUL DE CĂUTARE”, editura Crux Publishing, București, 2020

 


Volum de proză scurtă fantastică

Liviu Surugiu,„Fata de pe Drumul Mătăsii”, editura Polirom, Iași, 2021

 

Roman SF

Ștefan Manasia,„Cronovizorul”, editura Polirom, Iași, 2020

 



Roman fantastic

Cezarina Anghilac,„În cercul fiarei, PROMISIUNI DE SÂNGE”, editura Crux Publishing, București, 2022

 

Volum Dark Fantasy/ New Weird/ Horror

Diana Geacăr,„Sirina și alți monștri din Saad”,editura Casa de Pariuri Literare, București, 2021

 

Volum de non-ficțiune

Mihai Iovănel,„Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020”,editura Polirom, Iași, 2020

 

O editoare fericită!

Texte de frontieră

G.P. Ermin,„Făt Frumos vs Darth Vader”, editura Publishing House, București, 2020

 

Bandă desenată

„Quarter Antholog1cal” (antologie coordonată de Marian Mirescu)– Editura Revers, sub egida Syndicart / Colecția AH, BD! 2021

 

Premiul Special COLIN

Dănuț Ivănescu, „PALIMPSESTUL DE LA COLINA CU APENDICE”, editura Vasiliana ’98, Iași, 2020.

 

Premiul Special COLIN s-a acordat domnului Aurel Cărășel.

 

 


Aurel Cărășel (mesaj citit de Dodo Niță)

 

"Pentru că un individ necunoscut (sau mai mulți, cine mai știe) a inventat minunea aceasta numită ”scris”, îmi permit în aceste momente să vă salut de la distanță, printr-un purtător de cuvânt.

Dragă domnule Dodo Niță, fă-mi plăcerea și poartă aceste cuvinte către persoanele pe care le ai în față. Și mărturisește-le un adevăr, pe care tu l-ai crezut îngropat definitiv, după ce l-ai constatat în urmă cu câțiva ani. Mărturisește-le acestor doamne și domni întru SF că m-ai numit (mai în glumă, mai în serios) un Isaac Asimov al României. Nu mai contează în aceste clipe care au fost motivele care te-au îndemnat să faci atunci această apreciere. Dacă și se va cere socoteală, le vei furniza, în particular. Ceea ce este cu adevărat important este că tu erai considerat în acea vreme un fel de expert național în opera marelui scriitor american, deci făceai aprecierea în cunoștință de cauză.

Evident că pentru mine, scriitorul minor de atunci, a fost măgulitoare o astfel de apropiere literară, chiar dacă (uite, vezi? – chiar și astăzi păstrez o undă de îndoială), chiar dacă, deci, o spuseseși pe un ton care ar fi putut să fie și acela al unei glume subtile.  Iată, însă, că după o vreme, istoria a început să-ți dea dreptate. Și nu, nu ego-ul meu oltenesc exacerbat este acela care spune lucrurile astea, ci însuși faptul că tu te afli pe acel podium, în fața distinsei audiențe ce te ascultă cu urechile ciulite și mă compari din nou cu Asimov, de astă dată prin cuvintele mele. Nu e un fel de ironie a sorții, domnule expert în roboți cu creier pozitronic? Asimov nu a primit niciodată un Premiu Hugo pentru o carte sau alta din zecile de SF-uri foarte apreciate pe care le-a scris, de-a lungul vieții. Așa cum nici scriitorul Aurel Cărășel nu a primit nici un premiu ”Vladimir Colin” pentru vreun volum al său, deși a fost nominalizat la câteva categorii, la edițiile precedente. Dar a primit Premiul Hugo pentru întreaga operă SF. Și, în acestd momente, se petrece un lucru similar și cu mine: un premiu ”Colin” pentru cărțile pe care le-am publicat până acum.

De fapt, dincolo de orice orgoliu, e cam singura asemănare dintre mine și Asimov. Nu că nu mi-aș dori Hugo-ul lui. Dar ”Colin”-ul acesta este, cumva, la fel de important pentru mine. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru faptul că eu l-am cunoscut personal pe Vladimir Colin. Că am citit în fața Maestrului, la o ședință intercenacluri, și că am primit aprecierile și criticile domniei-sale. Într-un fel, ele s-au concretizat, după 40 de ani, devenind în aceste clipe o comunicare cronozofică între noi.

Este momentul cel mai bun să-i mulțumesc pentru asta Maestrului Vladimir Colin. Să vă mulțumesc și dumneavoastră că ați avut răbdarea să-l ascultați pe bunul meu amic Dodo. Și, mai ales, să vă reamintesc că noi toți împreună am pornit pe drumul acesta al creației și încă, împreună, ne susținem pe el.

Vă doresc să fiți în stare să visați cel puțin la fel de frumos pe cât visez eu. Și, mai ales, să vă trimiteți și în continuare aceste vise către cititori. Atâți câți au mai rămas ei fideli domeniului SF.

Din lumea mea, către lumea voastră, numai gânduri bune."

Mesaje culese de pe paginile de facebook ale premiaților:

 

Liviu Surugiu

"În seara aceasta am primit unul dintre cele mai importante premii din viața mea (al 45-lea). La ONE UP GAMERS PUB, BUCUREȘTI, într-o atmosferă puțin spus incendiară și cu o sală arhiplină, s-au decernat Premiile Vladimir Colin pentru anii 2020-2023. Iar eu am primit Premiul pentru cel mai bun volum de proză scurtă al ultimilor trei ani.

Visez la clipa aceasta de 25 de ani. Iar acum s-a întâmplat pentru ”Fata de pe Drumul Mătăsii”.

Acest volum de povestiri (multe publicate în SUA, India, Anglia - în ”Interzone” -, Germania, Spania, Italia, Franța, Estonia, Ungaria și vreo cinci țări din America de Sud) a fost, tot în 2023, între cei trei premianți ai MLNR și ai Ministerului Culturii, unde un juriu, format din trei membri ai Academiei, l-a considerat demn de a urca pe podium între primele trei volume ale ultimilor doi ani.

Iar anul trecut, ”Fata de pe Drumul Mătăsii” a primit Premiul pentru cel mai bun volum de proză scurtă al anului, la Consfătuirea anuală Romcon.

Mai mult de atât, nu știu dacă se poate.

Închei cu primele rânduri din această carte care mi-a adus atât de multă bucurie:

”Când eram mic, mama spunea că undeva, în lume, există un loc gol care are forma mea. Și că atunci când îl voi găsi și îl voi umple, se va întâmpla un lucru minunat.

Însă părinții îi mint totdeauna pe copii. Ar face orice pentru ca aceștia să nu se întoarcă din drum, să meargă doar înainte crezând că viața e frumoasă. Mama mă mințea și ea, ca orice mamă care știe adevărul. Dacă locul acela exista, nu era în nici un caz atât de departe. Nu trebuia să plec o viață, să-l caut, ca să descopăr cât de aproape fusese tot timpul.”

Încă odată, vă mulțumesc vouă, cititorilor mei. Fără sprijinul vostru, nu aș fi fost aici.

Și, nu uitați: dacă încă nu ați citit ”Fata de pe Drumul Mătăsii” (Ed. Polirom, 2021), poate că ar fi timpul să o faceți."

 

Cezarina Anghilac

 

"Voiam să scriu câteva cuvinte despre prestigiosul premiu Vladimir Colin pe care l-a primit romanul meu, Promisiuni de sânge, dar mogâldeața pe care o vedeți în brațele mele mi-a dejucat planul, alegând să vină odată cu prima ninsoare (ca să aibă mă-sa ce-i povesti mai târziu). Vi-l prezint, așadar, pe Mihnea Octavian, al șaselea membru al familiei noastre."

 

 

Dănuț Ivănescu

"Am luat premiul, n-am cuvinte, my precious. Prietenii știu de ce."





Niciun comentariu: