joi, 30 iunie 2016

Albumele lui Sandu Florea



În cei 41 de ani de socialism au apărut în România în jur de 50 de albume BD. Extrem de puţine dacă vom compara, de exemplu, cu cele câteva mii publicate în perioada similară,  în Franţa.  Doar în 1989 în Hexagon au fost editate  peste 500 de albume (în timp ce în  România, nici măcar unul). E foarte adevărat că albumele româneşti apăreau în tiraje  cuprinse între 20,000 şi 100,000 de exemplare.
Albumele au fost editate majoritar de editurile Ion Crengă, Stadion, Sport Turism şi câte unul-două  titluri  la editurile provinciale Facla (din Timişoara) şi  Junimea (din Iaşi).

Multe dintre aceste albume au fost desenate de Puiu Manu (5 titluri), Nicu Russu (5 titluri) sau Livia Rusz (4 titluri). Însă singurul autor român care a publicat în perioada socialistă 9 albume (adică aproape o cincime din total) este Sandu Florea.

Iată cele nouă albume,  alături de scurtele mele comentarii :

miercuri, 29 iunie 2016

Debutul lui Sandu Florea


În 1968 Sandu Florea era student la Institutul de Arhitectură din Bucureşti.  Ambiţios din fire,   simţea nevoia să-şi răspundă singur la provocarea de a  desene şi a-şi  vedea publicate benzi desenate şi, în plus, nu ar fi stricat nici nişte bani în plus pe lângă ce-i trimiteau părinţii.
Nu avea chef să deseneze întâmplări banale cu pioniri, dar totuşi îi trebuia un personaj care să nu poate fi refuzat de redacţie.
L-a găsit în paginile volumului Isprăvile lui Păcală, de Petre Dulfu, apărut în 1966 la editura Tineretului.
Antagonismul dintre Păcală şi boierii pe care îi păcăleşte corespunde perfect imperativelor propagandistice ale vremii dar produce şi amuzament, inspirându-l pe Sandu. .

Aşa că s-a prezentat la redacţia revistei Luminiţa cu prima planşă. Despre  cum a fost primit acolo, de câte ori a trebuit să scurteze sau să lungească nasul lui Păcală puteţi afla doar din Monografia Sandu Florea…

În cele ce urmează vă prezint, în premieră pe internet, debutul BD al lui Sandu Florea, în toamna lui 1968….

marți, 28 iunie 2016

Sandu Florea aniversează 70 de ani !



Sandu Florea şi fiul său s-au întâlnit cu Chewbacca la Comic Con din Mexico City

Cine şi-ar fi închipuit vreodată că un puşti, care păştea oile pe dealurile Ghelarilor,  va ajunge unul dintre cei mai apreciaţi desenatori BD de pe coasta de Est a Americii ?
In niciun caz Sandu Florea, protagonistul acestei poveşti de  succes, tipic românească.

luni, 27 iunie 2016

Terente : “O caricatură bună poate fisura o statuie”





Terente, genialul caricaturist de la Evenimentul Zilei, pe cât e de talentat, pe atât este de « zgârcit »  cu interviurile…

vineri, 24 iunie 2016

Corto Maltese “timbrificat”


Aşa cum am arătat, Corto Maltese este unul dintre personajele esenţiale ale istoriei benzii desenate mondiale. În mod firesc, în semn de recunoştinţă Poşta Italiană, dar şi cea din San Marino,  a emis timbre poştale cu efigia sa.

joi, 23 iunie 2016

Corto Maltese trecut în revistă



Pe lângă volumele de exegeză,  revistele care consacră numere sau dosare speciale unor autori sau personaje de BD consfinţesc notorietatea acestora.

miercuri, 22 iunie 2016

« Corto Maltese : Balada Mării Sărate » – un eveniment editorial !



Cronica lui Mati Botezatu  (episodul I)


Pe plan mondial asistăm la un adevărat potop al apariţiilor destinate pasionaţilor de bandă desenată. Dinamica anunţării noilor apariţii BD denotă creşterea etalării de la o zi la alta a numărului produselor de profil disponibile. Consumatorul este pus în situaţia să ezite la alegerea multitudinii ofertelor aflate în disponibilitate constantă.

marți, 21 iunie 2016

Revista "Sgt. Kirk"



Este posibil ca personajul Corto Maltese să nu se fi născut niciodată, dacă nu ar fi fost revista Sgt. Kirk.

vineri, 17 iunie 2016

Cine citeşte “Corto Maltese”?


copertă desenată de Puiu Manu
Nu doar profesorul Adrian Cioroianu  citeşte romanele grafice ale lui Hugo Pratt, ci o generaţie întreagă de intelectuali de marcă ai României, profesori, diplomaţi, medici, arhitecţi (şi cel puţin doi economişti – subsemnatul şi Ion Lucian Ciucu, în prezent realizator la Televiziunea Română)…
Ştim acest lucru pentru că dânşii, în ciuda mentalităţii retrograde a unei părţi (din ce în ce mai restrînsă) a societăţii în care trăim, nu au ezitat să-şi declare public, la televiziune sau în scris, pasiunea pentru literatura desenată.

joi, 16 iunie 2016

Adrian Cioroianu citeşte “Corto Maltese”


(c) Bookmark, 2013

L-am întâlnit pe Corto, cândva în anii 70, în revista Pif – revistă care rămâne, în ultrasubiectivata mea percepţie, unicul lucru bun pe care l-a lăsat în urma sa comunismul european „ – scria  Adrian Cioroianu în articolul La mulţi ani, Corto Maltese!, publicat în revista Dilema nr. 437 din 13 iulie 2001.

vineri, 10 iunie 2016

joi, 9 iunie 2016

Fabuloasa Fabulafia


desenul copertei : Dan Ungureanu
La Bookfest, la standul librăriei  Kyralina, mi-a atras atenţia coperţiile unei noi publicaţii pentru copii, revista Fabulafia.

miercuri, 8 iunie 2016

Căpitanul RO – record de cititori!


Pe 2 iunie am postat anunţul lansării la Bookfest a celui mai important album BD românesc apărut în 2016:  Căpitanul Ro:  Război în inima Europei ? de Adrian Cioroianu & Puiu Manu.

luni, 6 iunie 2016

duminică, 5 iunie 2016

Bookfest 2016: Sărbătoarea benzii desenate!



 Dragi cititori, vă rog să reţineţi data de 4 iunie 2016! Va veni o vreme când va fi sărbătorită ca un jalon important al istoriei benzii desenate din România!

joi, 2 iunie 2016

"Căpitanul Ro - Război în inima Europei?" - lansare de excepţie la Bookfest 2016

Ieri şi-a deschis porţile Târgul de carte Bookfest. Cel mai important eveniment al benzii desenate româneşti din acest an se anunţă a fi lansarea - în cadrul târgului - a albumului Căpitanul Ro - Război în inima Europei?, rod al colaborării între Adrian Cioroianu (scenariu) şi maestrul Puiu Manu (desene).

miercuri, 1 iunie 2016

"Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România" - Radu Oltean



Vineri, 3 iunie 2016, orele 18.30, la Clubul Ţăranului (Muzeul Naţional al Ţăranului Român) va avea loc lansarea unui album de excepţie:
Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România, 
de la începuturi până spre anul 1540
scris şi mai ales desenat, documentat, de către prietenul nostru Radu Oltean.
Volumul este indispensabil pentru toţi cei care vor să cunoască adevărata istorie a ţării noastre.