luni, 30 octombrie 2023

Horațiu Buzatu - portret de caricaturist

desen de Nicolae Cristescu 


 S-a născut pe 30 octombrie 1961 la Craiova. Talentul la desen i-a fost remarcat  pe la vârsta  de 10 ani de profesorul său de desen.  Acesta l-a încurajat să meargă la Palatul Pionierilor, unde va urma  cursuri de grafică și pictură. Acolo a învățat să folosească cărbunele pentru desen  și  culorile tempera pentru pictura pe sticlă. În paralel cu liceul, Horațiu va frecventa  Școala Populară de Artă, cursurile  secției  de grafică,  susținute de un caricaturist cu ștate vechi,  Gabriel Bratu.

Pe blogul personal, Horațiu Buzatu  își aduce aminte :

« Dl. Bratu era (şi este încă) un om deosebit, de la care am învăţat multe lucruri. Sub îndrumarea lui am deschis şi prima expoziție  de caricatură. Tot supravegheat de dânsul, am trimis lucrări la festivalurile de caricatură din lume: la Montreal, la Gabrovo, la Akenşir, etc. În 1980, la Skopije am fost chiar nominalizat, mi s-a prezentat o lucrare în albumul festivalului şi am fost invitat să fac parte din juriul festivalului din anul următor. Nu am onorat invitația, deși eram în stare să merg chiar și pe jos sau chiar cu bicicleta. Dar în perioada aceea era imposibil să ieși din țară fără motive serioase, iar festivalul de caricatură de la Skopije a părut celor de la Serviciul Pașapoarte a fi o adunare de râs. ».

 Așadar, în data de 14 mai 1979, la vârsta de nici 18 ani, Horațiu Buzatu se prezintă în fața publicului craiovean cu prima expoziție personală de caricaturi ( cuprinzînd 25 de lucrări diferite)  organizată la sala « Cromatic ».

Două săptămâni mai târziu, el câștigă concursul de caricatură organizat în cadrul Festivalului interjudețean de satiră și umor de  la Băilești (Dolj).

  În anii următori Horațiu Buzatu   trimite lucrările sale la diverse concursuri  naționale și internaționale (Bulgaria, Yugoslavia, Canada),  va mai fi premiat și la Festivalul de la  Câmpulung Muscel (Argeș)  și va participa la nu mai puțin de zece expoziții colective.

 Recunoașterea talentului său, la scară națională, este reprezentată de publicarea  caricaturilor sale  în revistele Urzica și Flacăra.

După ce a terminat liceul, în 1980, Horațiu a dat examen la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”  din București, dar nu a intrat din prima, din pricina numărul mare de candidați pe loc. Așa că s-a angajat din toamnă  la uzinele  Electroputere, la serviciul „Ediții – Finalizări”,  care avea ca obiect de activitate machetarea și tipărirea pliantelor ce însoțeau produsele întreprinderii (transformatoare, motoare etc). Aici a fost coleg cu Paul Segal care, ca și el, desena și publica grafică  umoristică.

Anul de maximă glorie a tânărului caricaturist (avea 20 de ani)  poate fi considerat 1981.  În ianuarie   participă, alături de  doctorul Nicolae (Nae) Cristescu,  Radu Bittel și Paul Segal la prima expoziția de grafică umoristică organizată de cenaclul de artă plastică « C. Brâncuși » din cadrul  Casei  de cultură a municipiului Craiova. Expoziția se va numi   « Est modus in rebus » (« Există o măsură în lucruri »).

« Horațiu Buzatu, cel mai tânăr din grup, probează, prin lucrările expuse, calitățile unui caricaturist cu reală vocație pentru acest tip de creație » notează  T. St. Fănuș în paginile ziarului local al vremii, Înainte.

desen din 1981 


În același an cei patru graficieni  vor publica fiecare câte un desen umoristic în paginile publicației craiovene Păcală - buletin de satiră și umor editat de Nicolae Petre Vrînceanu sub egida Centrului de Îndrumare a Creației Populare și a mișcării artistice de masă din Craiova.

În 1982 Horațiu Buzatu este admis ca student al Institutului de Arhitectură. Începe o nouă etapă a vieții sale, în care caricatura nu a mai avut loc. Absolvirea facultății a coincis cu prăbușirea regimului comunist și, în 1992, Horațiu Buzatu  s-a aruncat - cu încredere și entuziasm - în vâltoarea  economiei de piață, devenind, în timp, un antreprenor de succes. Să sperăm că, la un  moment dat, va redescoperi  deliciile caricaturii ca  artă.


 

 

 

 

Niciun comentariu: