miercuri, 20 iunie 2018

O şuţă de caricaturi – album de Aurelian Iulius Şuţă – „Şai”


L-am cunoscut pe  Şai (marii caricaturişti folosesc  mai întotdeauna un nom de plume – vezi  PIM, MIB etc.)  la Craiova, unde vine destul de des în ultimii ani, participând la Salonul Internaţional de caricatură sau cu expoziţii personale.

luni, 18 iunie 2018

Revista belgiană Gabriel consacră un număr special benzii desenate româneşti

Nr. 82/trimestrul II 2018 al revistei Gabriel editată de asociaţia belgiană CRIABD, al cărei scop este promovarea benzii desenate creştine, este unul în întregime consacrat BD-ul românesc.

duminică, 17 iunie 2018

Festivalul BD de la Sibiu - Jurnalul unei vizitatoare


Sorina, cititoare şi colecţionară de benzi desenate din Bucureşti, s-a dus la "Festivalul" BD de la Sibiu, cu sacul, ca la pomul lăudat. Cum s-a întors, puteţi citi aici:

vineri, 15 iunie 2018

Florica şi Jean-Louis Courriol în vizită la Craiova



Florica  şi  Jean-Louis Courriol sunt doi dintre cei mai prolifici şi apreciaţi traducători  ai literaturii române în limba franceză, şi asta nu de azi de ieri,  ci dinainte de 1989.

joi, 14 iunie 2018

ZAIAFET: Istoria Benzii Desenate Româneşti


 Întotdeauna mi-am închipuit  că scriitorii cărora li se adaptează romanele sub formă de filme sunt nişte oameni fericiţi... Zilele trecute am aflat  cu adevărat ce simt ei.
La interval de o zi, doi prieteni, Răzvan B. şi Ion M. mi-au semnalat  că pe canalul de you tube „Zaiafet” vlogărul Horia  Sârghi  a făcut un film foarte drăguţ despre cartea mea, Istoria Benzii Desenate Româneşti.
Şi nu doar eu am  aflat despre filmuleţul documentar, ci şi alţi 44.500 de internauţi!
Dacă şi acum mai există cineva care să nu fi auzit de Istoria BD româneşti, atunci persoana respectivă nu are nicio scuză.

Puteţi vedea filmuleţul aici:

miercuri, 13 iunie 2018

Povestiri din Clocociov – fotoreportajul lansării


 8 iunie 2018 a fost o zi frumoasă din viaţa mea.  Au venit la lansarea volumului meu de proză câteva zeci de cititori olteni, prieteni, colegi, veri şi verişoare, nu doar din Craiova ci şi din Slatina (Clocociov e un cartier din Slatina), Caracal şi chiar din Franţa.
Tinerii elevi Eduard Niţulescu şi Ştefania Tofan  au făcut mai multe fotografii pe care am bucuria să le savurez împreună cu dvs., dragi prieteni.

luni, 4 iunie 2018

BD’or: ASTERIX, VITEAZUL GAL




arh. Mati BOTEZATU
AMPLU EVENIMENT EDITORIAL
BDor:
René GOSCINNY / Albert UDERZO
seria ASTERIX, VITEAZUL GAL / vol.1
editura Arthur / GRAFIC / 2017

Legendarul album Une aventure d’ASTÉRIX, LE GAULOIS a fost lansat în 1961 de editura DARGAUD. Între timp s-au scurs 57 de ani de la apariţia pe piaţa europeană şi apoi mondială. Teritoriile cucerite au suportat un succes mondial fulminant. Între timp seria a adunat 27 de volume şi cu acest prilej amintim doar performanţa amplificării preţului estimat al fiecăruia dintre primele trei volume originale. Astăzi BEDETHEQUE certifică depăşirea cotaţiei 1000 euro. Comparativ, cele mai recente lansări au preţul cuprins între 30 şi 50 euros.  Între timp seria a fost asimilată de nenumărate edituri situate în multe state, de pe toate continentele, iar tirajul ajunge la ordinul milioanelor exemplare. Reuşita benzii desenate determină decizia extinderii reţetei comerciale prin ecranizarea unor episoade din Aventurile lui Asterix în producţii cinematografice de desene animate şi transpunerea unor episoade în filme cu actori celebri.
  

sâmbătă, 2 iunie 2018

România Liberă are o rubrică săptămânală despre benzi desenate!



Dragi prieteni, cititori de benzi desenate.
Acum îmi dau seama că nu am anunţat pe blog că, de aproape  două luni,  am o rubrică săptămânală în cotidianul România Liberă (ediţia de week-end, care apare vineri şi o găsiţi la chioşc până duminică) despre benzi desenate şi despre literatura ilustrată pentru copii în general.
O să găsiţi acolo dosare tematice, portrete de personaje şi de autori BD, cronici de carte ilustrată şi de benzi desenate.
 Astfel, în nr. din 1 iunie, am scris despre romanele lui Jules Verne adaptate în benzi desenate de graficienii români. Aceste adaptări constituie o excelentă modalitate de familiarizare a copiilor cu opera marelui scriitor francez,  iar pentru bedefili o colecţie drăguţă de albume, majoritatea dintre ele cu dedicaţii desenate de autorii  respectivi.
 În numerele precedente am semnat articole despre