luni, 30 octombrie 2023

Horațiu Buzatu - portret de caricaturist

desen de Nicolae Cristescu 


 S-a născut pe 30 octombrie 1961 la Craiova. Talentul la desen i-a fost remarcat  pe la vârsta  de 10 ani de profesorul său de desen.  Acesta l-a încurajat să meargă la Palatul Pionierilor, unde va urma  cursuri de grafică și pictură. Acolo a învățat să folosească cărbunele pentru desen  și  culorile tempera pentru pictura pe sticlă. În paralel cu liceul, Horațiu va frecventa  Școala Populară de Artă, cursurile  secției  de grafică,  susținute de un caricaturist cu ștate vechi,  Gabriel Bratu.

Pe blogul personal, Horațiu Buzatu  își aduce aminte :

miercuri, 25 octombrie 2023

O falie în timp, bandă desenată de Daniel-Eduart Buruiană, după un scenariu de Mircea Opriță

 


Astăzi, dl Mircea Opriță, cel mai important istoric al SF-ului românesc și unul dintre cei mai buni scriitori ai genului, aniversează 80 de ani. Cu această ocazie, unul dintre fanii săi, graficianul Daniel Eduart-Buruiană, ne-a trimis această bandă desenată, adaptată după o povestire a scriitorului.


duminică, 15 octombrie 2023

Salonul BD Constanța 1999 văzut de Philippe Morin

 


E bun și facebook-ul la ceva.  Uneori primești amintiri din trecut care îți fac multă plăcere. 

Philippe Morin este  de aproape  50 de ani coordonatorul fanzinului francez P.L.G.,  transformat ulterior într-o colecție unică de monografii și cărți de exegeză a benzii desenate. 

Lui i-am scris prima oară în 1990. L-am vizitat în 1992 la Paris și apoi ne-am întâlnit în 1996 la festivalul de la Angouleme. 

În paginile fanzinului său am  descoperit - prin intermediul interviurilor și dosarelor speciale  - marii autori ai BD-ului francez modern și  ulterior am și invitat o parte dintre aceștia la salonul BD din România. Evident, la un moment dat l-am invitat și pe Philippe Morin.

De curând el  a pus pe pagina de facebook a  editurii sale P.L.G. câteva fotografii de la Salonul BD de la Constanța.