marți, 4 decembrie 2018

BILIBIN – un gigant rus al ilustraţiei de carte !




""Noaptea când sclipea ghețarul", un vers rătăcit din poetica lui Boris Pasternak, poate să definească limpid arta lui Ivan Bilibin (1876-1942), cel mai influent ilustrator din arealul european al secolului XX.

 
Născut în Rusia
țaristă, în apropierea Skt. Petersburgului, este îndrumat de familie spre studii în Drept, absolvite la Universitatea din Skt. Petersburg, dar, fără întârziere, tânarul, pe atunci, Ivan Iakovlevici Bilibin, pornește spre ondulantele drumuri ale artei: mai întâi, elev într-un atelier din Munchen, apoi, revenit acasă, se lipește admirativ și pedagogic de Ilya Repin, în al cărui atelier își continuă formarea artistică. 

Între 1902-1904 începe marea aventură a vieții sale, și implicit, a unui stil ilustrativ, ce încă și în prezent are continuatorii săi. Custode al Muzeului de Etnografie "Alexandru al III-lea", călătorește în regiunile nordice ale Imperiului Rus pentru a fotografia și cataloga arhitectura tradițională. Astfel, descoperă motivele vegetale sau animaliere încrustate pe porțile de lemn ale caselor, legendele și personajele unor locuri dominate, doar aparent, de statica glaciară, iar fascinația personală o reproduce într-un stil ce-i va caracteriza întreaga carieră de grafician.






După revolu
ția bolșevică din 1917 se refugiază în Egipt, din 1925 ajunge la Paris, unde va semna afișe și decoruri pentru renumitele balete ruse sau piese de teatru ale diasporei "albe". Ulterior face un pact cu puterea sovietică, decorând Ambasada URSS de la Paris, iar în 1937, la chemarea strategică a lui Stalin de a repatria rușii exilați după revoluția comunistă, se mută la Leningrad, unde, din nefericire va muri în iarna lui 1942, în sângerosul asediu al orașului. 


Prima sa carte ilustrată apărea în 1899, Le Conte d’Ivan-Tsarevitch, de L’Oiseau de feu et du Loup gris, editată în Rusia, urmată de o serie de
șase povești tradiționale rusești, apoi, basme de Pușkin, iar treptat își consolidează stilul etno-fantastic cu doua volume devenite celebre - Conte du Tsar Saltan (1907) și Conte du Coq d’or (1910).


În perioada franceză va ilustra pove
ști Andersen și Grimm, va colabora cu editurile Nathan și Flammarion ce începeau să dezvolte secțiuni dedicate exclusiv publicului infantil, albume ce sunt și astăzi reeditate. 

Ivan Bilibin, ini
țial format în stilul Art Nouveau și al realismului dramatic rus, a reușit să sintetizeze un stil grafic - solid, expresiv și opulent deopotrivă, perpetuând simbolistica tradițională nordică rusă. Un destin devorat de istorie, îngropat în groapa comună, dar azi există un muzeu dedicat operei sale (cu aproximativ 300 de lucrări), iar cărțile sale respiră în toate bibliotecile lumii."
P.S. - revista Fabulafia 

Volumul "Pana lui Finist
Șoimanul" ilustrat de ivan Bilibin a fost reeditat de curând de editura Humanitas.



Niciun comentariu: