vineri, 14 iulie 2017

“La Patrouille de France" la Marea Mediterană



Orice român care se găseşte la Paris pe 14 iulie  va asista  cu siguranţă la parada militară de pe Champs Elysées al cărei clou este, în opinia mea, demonstraţia de virtuozitate aeriană a Patrulei Franţei.



 O astfel de virtuozitate aeriană am "trăit" şi eu, pe viu, la Toulon, pe ţărmul Mării Mediterane.

Gazdele noastre, Pierrette şi Jean-Paul (care, apropo,  locuiesc într-un cartier intitulat Les Jardins de l`Olympe - un întreg program) au rezervat cu câteva luni înainte o masă la un restaurant specializat în fruncte de mare,  lângă port. 





După ce am mâncat, la ora H a început  spectacolul aviatic,  interpretat magistral de Patrula Franţei care, în acel an, pentru prima oară în istoria sa, era condusă  de o femeie, comandantul Virginie  Guyot.




Sunt convins că aţi vizionat acrobaţii aeriene la televizor , dar vă asigur că nu se compară cu privirea  lor în realitate, cu zgomotul motoarelor turate la maxim în urechi şi cu întreaga panoramă a cerului la dispoziţie. În plus, pentru a întări efectul de real, printr-un sistem de transmitere a sunetului în nişte  boxe uriaşe plasate ici colo pe cheu, se auzeau ordinele comandantului Patrulei şi replicile celorlalţi piloţi.

Este extraordinar de greu să execuţi acele acrobaţii  aeriene, loopinguri, ranversări, vrii, tonouri, de unul singur, dar să le execuţi în formaţie, într-o sincronizare perfectă, pare aproape imposibil. Însă pentru francezi nu există cuvântul imposibil, iar piloţii de la Patrula Franţei sunt dovada vie a acestei afirmaţii.

Să vă mai spun şi că, deşi avioanele zboară cu o viteză de până la 800 de kilometri, ele se apropie în timpul zborului până la 2-3 metri distanţă unul faţă de celălalt !

Bineînţeles, momentul de vârf al baletului aerien este cel în care  avioanele Alphajet  lasă în urma lor jeturi de fum tricolore (albastru, alb, roşu), sub cele mai diverse forme !








Se vede inima?

 Am cumpărat o caschetă de aviator, de la un butic,  special ca să o ridic în faţa acestor virtuozi ai spaţiului, şi nu voi uita niciodată acel spectacol unic!


Primele demonstraţii aeriene ale unor temerari piloţi francezi au avut loc încă din 1931. În 1937, Patrula Şcolii Aeriene va fi găzduită permanent în orăşelul Salon de Provence, lângă Toulon,  şi abia în 1953 va fi botezată – de către un jurnalist – « La Patrouille de France » (Patrula Franţei), numele fiindu-i oficializat de către Statul Major al Armatei Aerului din Franţa.

În prezent Patrula Franţei este compusă din 9 piloţi  şi 35 de mecanici,  care pilotează/întreţin 12 avioane Alphajet (din care 8 evoluează în cadrul spectacolelor aviatice) şi constituie mândria aviaţiei franceze !
 
Cne Sylvain Courtot, Cne Paco Wallaert, Cdt Virginie Guyot, Cne Georges-Eric Castaing, Cne Sylvain Pillet Cne Jean-Noël Guy, Cne Ludovic Bourgeon, Cdt Cédric Tranchon, Cne Antoine Hauser


Toate aceste detalii, şi multe altele, le puteţi afla din paginile următoarelor albume de benzi desenate:

2013 - Patrouille de France. L 'Épopée


2015 – Histoires de Patrouille de France



Ambele au scenariile scrise de Franck Coste şi sunt desenate de un colectiv de autori  printre care şi Marcel Uderzo (fratele marelui Albert). Născut în 1966 într-o familie de militari, puştiul Franck Coste evadează din disciplina cazonă în ...paginile benzilor desenate. La maturitate se va întoarce însă, într-un fel, la viaţa militară, scriind numeroase scenarii de benzi desenate despre istoria aviaţiei franceze şi mondiale.






Un comentariu:

mihaiboboc.ro spunea...

Super, am avut și eu norocul sa ii vad la Paris când au câștigat francezii Cupa Mondiala!