duminică, 23 aprilie 2017

SUPER PIF nr. 7




23 aprilie este Ziua Internaţională a Cărţii.
Aşa că astăzi voi scrie  despre revista Pif care, precum pasărea Phoenix, nu iese din memoria colectivă a bedefililor.

 
7 ani după oprirea revistei lunare Pif Gadget, un grup de  entuziaşti a început să editeze Super Pif,  o revistă de dimensiunile unui almanah, la început cu apariţie bianuală, în prezent trimestrială, şi nu m-ar mira ca, după o vreme,  să revină din nou la o apariţie anuală.
Numărul 7 al revistei a apărut la sfârşitul lunii martie. Piesele de rezistenţă sunt Aventurile lui Pif, desenate de Richard di Martino, după un scenariu de Francois Corteggiani (invitat de onoare la Salonul Internaţonal de la Constanţa, în 2008) şi un episod din  din seria americană Bone, desenată de Jeff Smith (o surpriză, până acum, dacă ţin bine minte, nu au fost publicate benzi desenate americane  în această revistă editată de partidul Comunist Francez).

Alte scurte BD reeditate în revistă sunt:  Horace le cheval de l’Ouest et Supermatou de Jean-Claude Poirier, Corinne et Jeannot de Jean Tabary, Couik de Jacques Kamb.
O surpriză plăcută o constituie acest episod inedit din seria Le Concombre masqué,   desenat de Nikita Mandryka – Kalkus cum era cunoscut de bătrânii pifofili.


Alte poveşti noi, desenate special pentru acest număr de revistă sunt: Kid Franky, scenariu François Corteggiani, desene de  Herlé,  Les Enquêtes express de Lobo Tomy » sc. şi des.de  Herlé,  Biodôme, de Yohann Morin şi  Frédéric Antoine şi mai ales  Élyse,  o simpatică fetiţă imaginată de Hercules şi  Valkema.

Bineînţeles, nici  din acest număr nu lipseşte Mircea Arapu, cu o nouă aventură a simpaticilor Placid et Muzo. La vârsta de 62 de ani, compatriotul nostru este, alături de Francois Corteggiani, singurul supravieţuitor al revistei săptămânale Pif Gadget dinainte de 1989.

Iată un artist român de care instituţiile culturale române ar trebui să fie mândre, dacă ar fi conduse de oameni competenţi,  şi să-l promoveze aşa cum merită. În orice caz noi o facem, şi nu pentru că ne este prieten,  ci ne-a devenit prieten fiind deja celebru în lumea benzii desenate francofone.
În concluzie, această revistă fabuloasă, care oferă 132 de pagini viu colorate (şi nu mă refer aici la culori,  ci mai ales la personaje), plus gadgetul aferent,  pentru doar 6 euro, nu trebuie să lipsească din bedeteca niciun cititor de-al nostru, francofon şi pifofil (tiraj 60,000 de exemplare!).


2 comentarii:

gabriel spunea...

Din pacate taxele postale dubleaza pretul revistei...

Matei spunea...

Am cumparat revista direct de pe site-ul editurii L'Humanite si costul pentru transport in Romania m-a costat 2 euro per numar. Vine in 2 saptamani prin Posta Romana.