vineri, 14 aprilie 2017

PROTOGENES: Norica-Ioana Popescu - premiul II

Aşa cum v-am informat într-o postare anterioară, week-end-ul trecut s-au decernat - în ambianţa luxoasă a Teatrului Naţional din Caracal - premiile concursului naţional de ilustraţie. Premiul I a fost câştigat de o elevă din Bucureşti, Ioana Niţulescu.
Astăzi vă prezint lucrările câştigătoarei premiului II, Norica-Ioana Popescu, elevă tot din Bucureşti,  la Liceul de Artă "Dimitrie Paciurea".





Al treilea ochi, poarta care te conduce la conştiinţa superioară, Clown-ul suprem care jonglează cu planetele  şi sufletele noastre, Întâlnire de gradul IIIDrumul spre infinit... Se poate glosa la nesfârşit despre subiectele alese de Norica pe care, oricum, fiecare privitor le va interpreta conform propriului său mod de percepţie, în mod cert de cele mai multe ori diferit de cel al creatoarei.
Preferatele mele sunt Drumul spre infinit şi Întâlnire de gradul III, care m-au dus înapoi cu aproape 50 de ani, la coperţile minunatei Colecţii de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice. Dacă aş fi scriitor de science-fiction, cu siguranţă aş ruga-o pe Norica să deseneze o copertă pentru vreo carte de-a mea. 

Sigur, privesc şi admir aceste ilustraţii frumos desenate şi feeric colorate cu ochiul fanului,  şi nu cu cel al criticului de artă. Un critic sever nu ar trece peste micile stângăcii de realizare, uitând că Norica nu are decât 17 ani. Dar tânăra ilustratoare are tot viitorul în faţă, şi am certitudinea că, dacă va continua să muncească la fel de mult, în doar câţiva ani va ajunge la deplină maturitate artistică, ceea ce nu este cazul multor graficieni şi desenatori BD de astăzi care, la 30-40 de ani,   nu ştiu să deseneze corect şi convingător, nu ştiu  să transmită sentimente şi emoţii  prin mâzgălelile lor publicate de editori habarnişti sau, şi mai bine, pe banii statului.
Aştept cu nerăbdare ca generaţia de graficieni  de vârsta Noricăi-Ioana Popescu să ia locul acestei generaţii pierdute de auto-intitulaţi artişti.

Norica-Ioana Popescu şi profesorul Viorel Chirea, directorul Salonului de ilustraţie

Niciun comentariu: