joi, 26 mai 2016

EAT Comics lansează antologia UN1.ON !





Editura EAT Comics din Cluj anunţă la rândul său lansarea la Comic Con Bucureşti a unei antologii de benzi desenate româneşti, prima din catalogul său (ceea ce înseamnă că editorul intenţionează să mai publice şi alte lucrări româneşti).

Alexandra Gold
 
Din comunicatul de presă aflăm că în cele 154 de pagini  se vor putea citi benzi desenate de 23 autori,  Alexandra Gold, Ana Maria Miu, Adrian Barbu, Octav Ungureanu, Beniamin Vasile, Radu Stoican, Valentin Sava, Xenia Pamfil,  Maria Surducan, Ileana Surducan, Bogdan Chelaru, Alex Moldovan, Mirel Drăgan, Dan Colţea, Simona Badiu, Sînziana Stănese, Almatheya Andra, Mihai Grăjdeanu, Timotei Drob, Daniela Cardamisa, Sebastian Oacheș, Cristian Dârstar,  precum şi de trei colective de autori,  “Comics Ceva Mărunt”, “Pillowzoid”, Kape Illustration.
Ana Maria Miu
 Dintr-o probabilă strategie de marketing, editorul îi numeşte pe cei 23 de autori,  în bloc, « artişti », ceea ce, consider eu,  îi jigneşte pe cei câţiva artişti adevăraţi din paginile antologiei.
Simona Badiu
  Personal nu cred că este moral  să numeşti un mâzgălitor care desenează căsuţe pe hârtie, arhitect, tot aşa cum se numeşte un absolvent al Facultăţii de Arhitectură,  care însă desenează proiecte după care se construiesc case adevărate. (*)
Bogdan Chelaru
 Dar nu asta e important, ci faptul că Eat Comics întinde o mână la aceşti numeroşi tineri autori (cu vârste cuprinse între 18 şi 52 de ani) unii dintre ei debutanţi,  şi-i face astfel cunoscuţi publicului larg.
Comics Ceva Mărunt
 Nu ştiu care este tirajul antologiei,  dar bănuiesc că editorul şi-a făcut socoteala că, dacă măcar câte zece prieteni ai fiecărui autor va cumpăra câte un exemplar, atunci îşi va fi recuperat cheltuielile de editare.
Dan Colţea
 În ceea ce priveşte cititorul, acesta va trebui să răsfoiască antologia înainte de a o cumpăra pentru că, nu-i aşa, o bandă desenată este o poveste în imagini şi, probabil, există foarte puţini bedefili (eu nu am cunoscut niciunul) care cumpără un album de bandă desenată doar ca să admire desenele,  şi nu să citească povestea.
Andrei Moldovan
  Sper că voi avea ocazia să citesc această antologie şi atunci voi reveni cu o cronică despre ea. 
Valentin Sava
  (*) Cu altă ocazie, am rugat şi un fan editor entuziast să nu mai numească autorii publicaţi în prozinul său « hartişti ». 
Octav Ungureanu




Niciun comentariu: