duminică, 14 februarie 2016

VIRGIL TOMULEŢ (1936-2016)



Casa de editură Napoca, 2009

Corespondenta noastră de la Cluj, Ana-Maria,  ne aduce o veste tristă. Domnul Virgil Tomuleţ, prietenul şi colaboratorul nostru de mai bine de 20 de ani,  nu mai este.


Editura Napoca Star 1999
Virgil Tomuleţ a fost unul dintre marii noştri caricaturişti,  oferindu-şi cu dărnicie lucrările la toate publicaţiile de profil şi ilustrând zeci dacă nu chiar sute de volume (proză, poezie, epigrame, dicţionare şi antologii) ale prietenilor săi clujeni şi din ţară.
Nu doar talentat la desen ci şi energic animator a fost ales chiar vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor din România.
Am avut plăcerea şi onoarea să-l cunosc în 1994, prin intermediul amicului clujan Gabriel Rusu. Am aflat cu această ocazie că este şi un mare pasionat de benzi desenate, nu doar creator ci şi colecţionar.

 Îl voi invita la salonul BD Craiova 1996 şi BD Constanţa 2001, unde a prezentat expoziţii de caricaturi ale marilor creatori BD de la noi şi din străinătate. Mai târziu vom colabora şi la două cărţi.


- Povestea benzii desenate din România – Vârsta de Aur, în 2004, un album BD care l-a impresionat pe profesorul Adrian Cioroianu şi l-a determinat să scrie un articol elogios în Dilema Veche.
Autoportret în autograf



- Dicţionarul Benzii Desenate din România, în 2005, pentru care domnul Tomuleţ a semnat portretele la câteva zeci de autori din paginile sale şi a scris şi o postfaţă despre precursorii BD-ului.







În ultimii ani domnul Tomuleţ lucra la o monumentală istorie a caricaturii dar timpul nu a mai avut răbdare nici cu dânsul. Anul acesta ar fi împlinit 80 de ani. 
(c) Casa de editură Napoca, 2009

Un comentariu:

Anonim spunea...

DUMNEZEU SĂ ÎL ODIHNEASCĂ !

Daniel Cristea - Alba Iulia