marți, 12 noiembrie 2013

PBD prezintă: "Calea Victoriei !"





Salonul European de Bandă Desenată si-a deschis porţile joi 7 noiembrie la Bucureşti.Nu va miraţi, nu are nici o legătură cu cel de la Constanţa.Cel din capitală este la a treia ediţie, se desfasoara in cinci locaţii diferite si durează o lună.Cel de la malul Marii Negre a tinut trei zile, la fel ca in fiecare an si a ajuns la ediţia cu numarul 23.
De ce un al doilea salon, chiar dacă evenimentele se desfăsoară in buricul târgului, când deja exista unul care deja s-a impus?!? Gânduri multe se aduna in mintea mea, suspiciuni se nasc...


Dar mai bine sa revenim la seara vernisajului.Victoria Art Center.Calea Victoriei 12C.Chiar in centrul Bucurestilor, asa cum spuneam.Acolo s-a petrecut evenimentul.Lume bună, domni bine îmbrăcaţi si tinere bine...Am senzatia ca sunt mai multe persoane de limba franceză, decât cele de limba română.Multe fete drăguţe !...Sa tot fie vreo 70-80...Vreau sa spun 70-80 de participanţi. Se pare ca şapte institute culturale europene au participat la realizarea acestui proiect al clusterului EUNIC Bucuresti.Benoit Rutten reprezentantul Valoniei-Bruxelles la Bucuresti, in acelaşi timp preşedinte al "clusterului" (http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluster)  mai sus amintit, ia cuvântul asa cum se obişnuieşte. Microfonul este amplasat in sala pe ai cărei pereţi tronează cu multă personalitate planşele cu Spirou. Bătrânul veşnic tânăr Spirou, aniversat la 45 de ani. Monsieur Rutten vorbeşte chiar din apropierea mesei cu bunatati. 

Nu am reusit sa vad dacă nu cumva mai servea câte ceva, poate si un paharel, in acelaşi timp.Altfel nu-mi pot explica de ce a ţinut cu atâta incapatanare sa rostească cea mai mare parte a discursului intr-o limba engleza stalcita, din care nu cred ca a inteles mare lucru nici el.Din fericire, revine la franceza de baştină, atunci când il evoca pe bătrânul veşnic tânăr Spirou, ajuns la cea de a 75-a aniversare.Nu ascult mai nimic, fiind mai interesat de dialogul cu maestrul Puiu Manu, pe care nu am ocazia sa il vad foarte des.Aud ca proiectul EUNIC Bucuresti isi propune sa abordeze rolul educativ al benzii desenate !!! Ce sa intelegem din aceasta domnule Rutten.Poate doriti ca bedefili romani sa isi puna cravatele rosii la gat, sa se  alinieze si sa va recite versuri patriotice?!? Dar sa lasam asta, pentru ca remarc alte fete drăguţe vorbitoare si ele de limbă franceză...Lakatos Istvan, creator maghiar de benzi desenate, prea timid, nu doreşte sa vorbească la microfon. Plansele scanate ale lucrării sale "Misere homine" sunt expuse in ultima sală. Destul de sumbre pentru gustul meu.Oricum este evident ca omul are talent.Nu degeaba a câstigat atâtea premii in ultimii ani.
Cred ca nu are nici un rost sa va descriu ceea ce găsiti consemnat si in programul de desfăşurare.Se potriveşte pâna acum.As vrea doar sa remarc ca absolut toate plansale expuse sunt copii, chiar dacă cele cu Spirou, de o calitate exceptională.


In prima sală sunt expuse copii ale lucrarilor artiştilor români publicate in afara tarii. Câtiva dintre ei prezenti la vernisaj. Ma vad nevoit sa amintesc organizatorilor ca debutul in banda desenată al lui Puiu Manu "Comoara lui Montezuma", din anul 1957, lipseşte. Pe lângă nedreptatea ce i se aduce unui clasic in viata, ratăm si posibilitatea de a fi in asentimentul domnului Rutten. Bd-ul a fost publicat in revista Cravata Roşie si deasemeni intr-o revista similara din U.R.S.S. !!!
Cam atât despre prima seară, revenim cât de curând.



                                                                                                                  Captain Romania


P.S. Un miros neplăcut persistă pe întreaga durată a evenimentului."Este o autosugestie", imi spun.
- Simţi mirosul asta ciudat? ma întreabă Bogdan Prejoianu (va amintiţi de el; unul din premiile revistei Cutezatorii pentru BD din anii '80).
Deci nu mi s-a părut...Brusc totul se luminează in mintea mea.Este mirosul specific degajat de Spionul 000 barat. In lunga mea cariera de fan al B.D-urilor am mai avut de a face  cu el. De data aceasta a fost trimis aici cu o misiune precisă. Sa distrugă Partidul Benzilor Desenate!!! Pericol...Bedefili români din toată ţara, uniţi-vă!
IN SCURT TIMP VOM FACE UN ANUNT FOARTE IMPORTANT PENTRU ŢARA!


4 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Dodo Nita, vedeti ca v-a hacuit cineva blog-ul, si a inceput sa scrie ineptii mult mai mari decat scrieti dvs in ultima vreme - oare sa fie dubla personalitate pe care o aveti? Oricum, aveti mare grija de sanatatea mentala - o sa o luati razna la un moment dat, si chiar e pacat...

Dodo Niţă spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
impricinatul spunea...

Dodo Niţă spunea...

Foarte interesanta ideea ca vorbele (amuzante sau nu)ale unui articlier deranjeaza, dar nu si faptul ca Administratia Fondului Cultural Roman baga miliarde de lei in buzunarele impostorilor si escrocilor de la Jumatatea Plina, pentru promovarea pornografiei, a consumului de droguri si a esteticii uratului pe post de benzi desenate...
Sau poate chiar vreunul din acesti paraziti, sau altul din haita lor de sacali (Grajdeanu?) a trimis acest comentariu?