duminică, 3 noiembrie 2013

"Astérix chez les Pictes", un pariu câștigat!




Foto Adrian Epure
Întreaga suflare bedefilă a așteptat cu sufletul la gură data de 24 octombrie 2013. Era ziua apariției în librării a celei de-a 35 aventuri a simpaticului gal Astérix, celebrul personaj conceput în 1959 de către scenaristul René Goscinny și desenatorul Albert Uderzo


Asterix chez les Pictes (c) Albert Rene

După moartea neașteptată a scenaristului său, în 1977, Uderzo a continuat să creeze de unul singur noi aventuri ale lui Astérix, pe care le-a publicat la editura înființată chiar în acest scop, Editions Albert René. Deși a declarat în repetate rânduri că intenționează să preia modelul lui Hergé, care a lăsat cu limbă de moarte ca nimeni să nu se atingă de Tintin, Uderzo s-a răzgândit în 2008, după ce a decis să vânda drepturile asupra lui Asterix grupului Hachette Livre.

Astfel, după publicarea albumului aniversar “L'Anniversaire d'Astérix et Obélix - Le Livre d'or”, în 2009, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la nașterea personajelor sale, bătrânul desenator (născut la 25 aprilie 1927) a anunțat că este gata să predea ștafeta. “De acum înainte, rolul meu va fi să veghez ca natura personajelor să nu fie trădată. Voi fi gardianul templului”, a spus celebrul autor BD într-un interviu acordat cotidianului “Le Figaro”. În 2010, Hachette a ales o echipă formată din scenaristul Jean-Yves Ferri, desenatorul Frédéric Mébarki și coloristul Thierry Mébarki, ultimii doi lucrând multă vreme în atelierul lui Albert Uderzo. Deși Frédéric Mébarki a ilustrat aproape în întregime noul album, Uderzo n-a fost deloc mulțumit de rezultatul muncii sale.

Abia în iulie 2012 s-a găsit desenatorul care să îi preia sarcinile: Didier Conrad. Acesta a avut “misiunea imposibilă” de a termina de ilustrat un album întreg în doar șase luni. Încă din martie, de când s-a anunțat titlul albumului cu numărul 35, “Astérix chez les Pictes”, fanii seriei au încins dezbateri aprinse în mediul virtual și nu numai. Cei mai mulți se temeau de o nouă dezamăgire, calitatea scenariilor ultimelor trei-patru albume, dar și a ultimului film de lungmetraj, “Astérix & Obélix: În slujba Majestăţii Sale”, lăsând mult de dorit.

Dar iată că noul album a apărut în librării, iar rezultatul ne arată că noua echipă a știut să găsească ingredientele corecte pentru “poțiunea magică” a succesului. N-am rezistat tentației și am cumpărat și eu albumul încă din prima zi. Verdictul: “Astérix chez les Pictes”, un pariu câștigat! Și nu sunt singurul care gândește așa. Desenul lui Conrad este viu, expresiv, plin de detalii, iar noile sale personaje completează foarte bine galeria existentă deja. Iar în ceea ce-l privește pe Ferri, lucrurile stau și mai bine. Jean-Yves a dovedit că are sclipiri à la Goscinny, scenariul fiind inteligent și în ton cu tradiția personajului. Dacă până acum am avut ocazia să-i întâlnim, în albumele cu Astérix, pe Jean Gabin, Sean Connery sau Kirk Douglas, de această dată Ferri și Conrad ni-i readuc în atenție pe Stan și Bran, sub forma unor legionari «fripturiști», în timp ce pictul cel rău, Mac Abbeh, seamănă foarte bine cu actorul Vincent Cassel. De remarcat și contribuția lui Albert Uderzo la realizarea coperții, care poartă atât semnătura lui Didier Conrad, cât și a maestrului.

Adrian Epure

Adrian Epure s-a născut la Galați, are 28 de ani și este jurnalist. Primul său contact cu banda desenată l-a avut la vârsta de cinci ani, odată cu apariția revistei “Carusel”. Astăzi colecționează benzi desenate românești, în special istorice și de aventuri, dar este și un mare fan al lui Astérix.


Niciun comentariu: