duminică, 22 aprilie 2012

Un nou site de autor BD: Sorin Anghel

Multă vreme am fost convins că doar fostul meu prieten Viorel Pîrligras are benzi desenate "de sertar": sute de planşe, desene şi stripuri, multe dintre ele adevărate bijuterii grafice; pe unele dintre ele de-abia în ultimele luni le-a scos la lumină pe diverse site-uri, după mulţi ani.
Aflu acum, de pe nou-nouţul său site sorin-ivas-anghel.ro că un alt fost prieten, desenatorul Sorin Anghel,  are tot aşa de multe planşe de sertar.
Pe vremea lui Ceauşescu, Sorin a fost un fel de doctor Jekyll/mister Hyde al BD-ului românesc: semna - cu propriul său nume - BD avangardiste grafic dar slăbuţe din punct de vedere al scenariilor (care erau scrise  de alţii) în revista Cutezătorii, iar cu pseudonimul Lee Ivas semna BD-uri underground, ca un  adevărat Robert Crumb român, ce apăreau în diverse fanzine şi publicaţii BD franco-belgiene. El a fost printre altele, primul autor român cu album apărut în spaţiul francofon.
Despre toate acestea, şi multe altele (poze inedite şi senzaţionale cu "banda - nedesenată -  a pletoşilor" Mircea Arapu, Valentin Tănase şi Sandu Florea, primele BD politi-comice din România post-decembristă etc) puteţi afla din această monografie de autor (nescrisă de mine) virtuală, excelent realizată (cel mai frumos site de autor, după părerea mea, din câte sunt în ţara noastră), o lectură indispensabilă pentru orice amator de BD de calitate.
Dar, vă previn, înainte de a intra în spaţiul virtual, pregătiţi-vă sendvişuri şi un bidon cu apă, vă aşteaptă zeci de ore de lectură on-line!

Primul album BD al unui autor român, apărut în occident:  în Belgia,     în 1978

Niciun comentariu: