vineri, 20 aprilie 2012

Adrian Cioroianu citeşte Dim Dunăreanu şi Corto Maltese

Pe site-ul Bookaholic.ro am găsit un interesant interviu acordat de istoricul şi publicistul Adrian Cioroianu  Ioanei Epure, în ziua  de 11 aprilie 2012, sub titlul  ” Istoria este o poveste şi nimic altceva
Din acest dialog am aflat că prima carte care l-a marcat pe cunoscutul istoric a fost Insula Misterioasă a lui Jules Verne, că dânsul – în ciuda timpului său extrem de limitat – citeşte foarte mult, şi oriunde: “ acasă, în avion, în tren, în taxi, în vreun birou, pe o plajă – oriunde”. Citeşte din interes profesional, bineînteles, dar  în vacanţă citeşte şi multă beletristică, romane şi dramaturgie. Iar  atunci când are ocazia nu ezită să lectureze şi benzi desenate: “Ieri, pentru că a fost duminică, am citit ultimul album BD al artistului român Puiu Manu,   în care eroul său Dim Dunăreanu se luptă cu piraţii din Somalia!”
La inedita intrebare Dacă aţi putea să locuiţi într-o carte, care ar fi aceasta?” Adrian Cioroianu răspunde: “N-aş vrea să locuiesc într-o carte, ci să mă mişc acolo! Aş vrea, de exemplu, să merg pe mările lumii alături de Corto Maltese, eroul meu preferat de bandă desenată (şi creaţie a genialului artist BD Hugo Pratt)”.
Iar la finalul interviului, domnia-sa numeşte “3 autori români pe care ar trebui să-i ştie toată lumea”:Petre Ispirescu (pentru basme), Radu Tudoran (pentru Toate pânzele sus!) şi Livia Rusz (pentru benzile desenate cu Mac, Cocofifi, Cipi etc.)”
Întregul interviu trebuie citit aici, pentru că este o adevărată pledoarie pentru cultura lecturii. Felicitări   Bookaholic.ro şi profesorului Adrian Cioroianu care, într-o ţară în care aproape jumătate din populaţie nu mai citeşte cărţi (conform unor statistici), încearcă să convingă oamenii că lectura este indispensabilă vieţii unui om civilizat.
În continuare găsiţi câteva fotografii cu domnul Adrian Cioroianu la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa, unde a fost invitat de onoare la cea de-a 21 ediţie (2011).





Profesorii Ion Manolescu şi Adrian Cioroianu vorbind despre benzi desenate


Niciun comentariu: