duminică, 22 aprilie 2012

Livia Coloji: feeria formelor şi culorilor


“Cine este acest personaj
Pe care-mi permit
Să-l numesc cel mai vestit
Motan din oraş.
Căruia i
S-au scris poezii
Şi i s-au făcut portrete,
Aşa cum se obişnuieşte printre vedete…”

E Arpagic, desigur, motanul-dictator, despre care cei din generaţia mea (de 50 de ani) am aflat  de la Europa Liberă,  pentru că volumaşul respectiv,  Intâmplări de pe strada mea, (editura Ion Creangă, 1988) fusese interzis de regim, odată cu autoarea sa, Ana Blandiana.
La 20 de ani de la prima apariţie (dispariţie?),  editura Humanitas decide să dea o nouă viaţă celebrului motan, publicând, sub titlul Intoarcerea lui Arpagic, toate poeziile avându-l ca personaj. La revitalizarea sa  şi la (re)cucerirea publicului firesc, cel al copiilor, contribuie într-o foarte mare măsură şi  excelentele desene realizate de Livia Coloji,  care nu doar ilustrează versurile ci le integrează într-o formă simbiotică text-imagine, foarte aproape de BD. Aşa încât Intoarcerea lui Arpagic devine o preţioasă carte-obiect, recomandată copiilor între 7 şi 77 de ani, cu condiţia să mai fi păstrat,  într-un colţ al sufletului nostru,  o fărâmă cât de mică din  puritatea şi inocenţa copilăriei.


Dar cine este Livia Coloji, această tânără dar confirmată  artistă,  ce poartă prenumele Marii Doamne a BD-ului românesc, Livia Rusz?

                                                                       
Autoportret @ Livia Coloji

Născută în 1981 în Banat, Livia Coloji este absolventă a Facultăţii de Arte Frumoase din Timişoara. Foarte devreme – de la vârsta de 16 ani! - participă la numeroase saloane şi expoziţii de artă din ţară şi străinătate, şi primeşte mai multe premii. Ilustrează, cu grafismul său sensibil şi gingaş, mai multe cărţi pentru copii, apărute la  edituri din România dar şi din Italia, Cipru şi Marea Britanie. De asemenea,  realizează ilustraţii  şi grafică de revistă pentru publicaţii precum Esquire sau  pentru agenţii de publicitate.
Născută cu acest talent unic, Livia Coloji este astăzi o prezenţă modestă dar plină de vervă artistică, cu o amprentă grafică uşor reconoscibilă în peisajul ilustraţiei  româneşti contemporane.
Mai multe informaţii şi minunate desene ale artistei găsiţi pe site-ul ei www.illustration.ro care, de astăzi,  devine şi unul dintre site-urile noastre favorite.

În pădure @ Livia Coloji





  Vizita @ Livia Coloji


Furtuna  @ Livia Coloji


  The Princess and the Frog @ Livia Coloji


Un comentariu:

Dum-Dum spunea...

Cromatic stă bine ("Autoportetul" şi "În pădure" deşi sunt în culori telurice, sunt vii, magnetizează), dar la compoziţia atmosferei e mai deficitară. dau ca exemplu ultima imagine din prezentarea de mai sus: personaje anchilozate, deşi par a fi angrenate în chicoteli, totul este aşezat cuminte, calculat matematic, fără să indice nimic din suprarealismul specific oricărui basm, foloseste culori puternice pt prim-plan care minimalizează restul tabloului...