duminică, 9 octombrie 2022

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov – ediția a V-a

 


Promotori și exegeți - invitați de onoare

(preluare de le pagina FB a festivalului)


ADRIAN CIOROIANU

Autor, istoric, profesor universitar, fost Ministru de Externe si ambasador UNESCO, Adrian Cioroianu este in prezent directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei si un mare pasionat de benzi desenate, chiar a debutat ca scenarist de benzi desenate publicand seria Capitanul Ro, ajunsa la volumul 2, desenata de Puiu Manu. Prieten vechi al festivalului nostru si anul acesta membru din partea Muzeului Judetean de Istorie Brașov in juriul international CAN for Balkans.



ION MANOLESCU 

Născut la 15 aprilie 1968, în Bucureşti, Ion Manolescu este conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, departamentul de Studii Literare. Predă cursuri despre literatură şi neurologie cognitivistă, cultură cyber şi benzi desenate. Autor al mai multor volume de teorie literară şi studii culturale, printre care: Videologia (Polirom, 2003) şi Benzile desenate şi canonul postmodern (Cartea Românească, 2011) iar la festival isi va prezenta cel mai nou studiu al sau "Cind fumeaza Corto Maltese? Ipostaze narative si grafice"




DODO NIȚĂ

Scriitor, autor, critic si istoric al benzii desenate romanesti Dodo Nita este cercetator in cadrul proiectului CAN for Balkans. El semneaza lucrari ca "Dictionarul Benzii Desenate din Romania", "Europa benzilor desenate", "Istoria Benzii Desenate Romanesti", "Panorama Benzii Desenate Romanesti" si monografiile Livia Rusz, Burschi, Sandu Florea, Puiu Manu. Cu Dodo Nita si operele sale va puteti intalni la Brasov in cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice.




NICOLAE PEPENE

Dl. Nicolae Pepene nu este invitat de onoare, ci chiar organizatorul acestei extraordinare manifestări de promovare a benzii desenate, nu doar românești ci balcanice și chiar europene. Fără expertiza, pasiunea și ambiția sa, nu ar fi existat o asemenea manifestare ajunsă, iată, la a 5-a ediție!
Despre această ediție puteți afla mai multe din interviul realizat de Modernism.ro:






RADU POPICĂ

directorul Muzeului de Arta Brasov, s-a născut la 28 august 1977, a studiat Istoria Artei la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (1995-1999), este Doctor în istorie (2020), curator a numeroase expoziții dedicate evoluției artei din sud-estul Transilvaniei în secolele XVIII-XX si a semnat numeroase studii cu privire la istoria artei brașovene. Este expert acreditat de Ministerul Culturii în artă modernă românească si ne bucuram sa il avem alaturi de noi in cadrul Festivalului International de Benzi Desenate Brașov.




CIPRIAN STOLERU

Banda desenata are un prieten de nadejde in redactia revistei Historia, in persoana lui Ciprian Stoleru pe care ne bucuram sa il avem invitat in cadrul Festivalului International de Benzi Desenate Istorice Brasov 2022!




Niciun comentariu: