miercuri, 12 octombrie 2022

Căpitanul RO #2 - Djihad! Totul se joacă la Marea Neagră!


Căpitanul RO #2 - Djihad! Totul se joacă la Marea Neagră!

 Desene Puiu Manu

Scenariu  Adrian Cioroianu

 


O cronică de Eduard Pandele

 

Cei care au citit deja primul volum al aventurilor Căpitanului RO, “Război în inima Europei?”, apărut în 2016 la editura Adenium, pot sta liniștiți - acest al doilea volum nu se îndepărtează deloc de la direcția stabilită încă de la început. Cel mult, se poate spune că întrebarea “e o carte pentru copii sau nu?” a dispărut complet, dat fiind că vajnicul căpitan s-a maturizat sexual și a devenit încă și mai cuceritor ca în primul volum, iar intriga e centrată pe un grup jihadist care colecționează personalități și se amuză punându-le în genunchi în filmulețe propagandistice. Rezumând - Căpitanul RO e egal sieși, iar dacă v-a plăcut primul volum, o să vă placă și acesta.

Cine e Căpitanul RO, totuși? E Mihai, un student la istorie care, lovit de dragoste, cade de pe o stâncă din Bucegi, e salvat de o acvilă (romană, bineînțeles…) și de un urs (dacic… poate că lupul dacic a fost considerat prea banal?), apoi e transformat de Traian și Decebal (don’t ask, don’t tell…) într-un supererou a cărui singură limitare pare să fie nevoia să se încarce energetic în fiecare lună (ca o baterie de Tesla…), singura priză compatibilă fiind… în vârful Sfinxului. Cel din Bucegi, nu cel din Egipt - deși, așa cum aflăm în finalul primului volum, există un coridor secret care leagă Sfinxul nostru de… Egiptul antic al faraoancei Fenertiti.



Ca orice supererou care se respectă, Căpitanul RO are o întreagă galerie de inamici - unii de cursă lungă, precum Baronul M, liderul Luciferienilor, “discipola” lui, diva Cotho Raontza, contele Skar O’Tzke - și alții limitați la întinderea unui singur volum, ca mumia stalinistă din #1 sau jihadiștii din #2. Evident, are și friends with benefits, pardon, ajutoare - Ana Manola (da, victima lui Manole), Jeanne d’Orleans, fecioara cu jartiera de titanium, Cavalerul Trac, Cneazul Igor, invizibilul Shadow U.S. sau pilotul de covoare Benuin Al-Suur.

Acum că e clar (sper…) cine e, rămâne de spus ce e Căpitanul RO. E o parodie, o aventură în care logica lasă loc liber răsturnărilor de situație (cu cât mai frecvente, cu atât mai bine), o cursă nebună în care scenaristul Adrian Cioroianu se amuză teribil, fără teamă de ridicol, înțepând metehne naționale și platitudini politice, strecurând în același timp o puzderie de anecdote și informații menite să ridice nivelul culturii generale a populației de cititori (istoricul tot istoric rămâne, chiar și atunci când își demonstrează erudiția în domeniul culturii pop). Mi se pare, totuși, că linia dintre satiră și xenofobie / sexism e destul de fină, iar stereotipurile folosite din belșug riscă să trimită cititorii în altă direcție decât cea dorită.





Fiți fără griji - albumul își propune în primul rând să amuze, iar publicul adult pe care îl țintește se va amuza, cu siguranță. Nu sunt sigur cât de adult sau cât de cult ar trebui să fie acest public, totuși - sunt destule glume care vor rezona mai puternic cu cititorii… citiți, care au avut experiența directă a comunismului românesc, de exemplu . De fapt, o parte din public e deja în paginile albumului - veți recunoaște cu siguranță personaje din mica lume a benzii desenate românești - chiar Căpitanul RO e foarte ușor de recunoscut .



Despre desen, numai de bine, combinația creion/colaj foto m-a aruncat imediat în copilărie (domnul Manu fiind o prezență ușor de remarcat și de reținut în Cutezătorii, Almanahul Copiilor, ș.a.m.d.), iar coloritul vesel se potrivește de minune cu aventurile exuberante ale Căpitanului RO. Sper ca selecția de planșe pe care le-am atașat să vă convingă, în ciuda evidentei mele mediocrități fotografice .

Una peste alta, Căpitanul RO e un OZN în peisajul BD românesc, o carte care nu se ia în serios, o adevărată lectură de plajă pentru adolescentul din voi (dacă nu vă e milă de obiectul-album, bineînțeles).

 

Eduard Pandele



Albumul are 60 de pagini, coperți cartonate și costă 50 lei. Primii 10 cititori care vor achiziționa albumul, scriind la adresa bdargonaut@yahoo.com vor primi dedicație de la dl. Puiu Manu. 

3 comentarii:

idefix spunea...

Unde o sa fie disponibil noul volum ?

Dan spunea...

Buna ziua!
Cum se poate comanda albumul? Volumul 1 mai este disponibil?

Anonim spunea...

Scriind la adresa bdargonaut@yahoo.com .