marți, 7 aprilie 2020

"Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate", de Puiu Manu & Marius Leştaru


În revista literară Caiete Silvane, editată la Zalău, sub egida Uniunii Scriitorilor din România,  a apărut o cronică la albumul Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, semnată de poetul şi criticul literar Györfi-Deák György.





„ŞCOALA ALTFEL” - PRIN BENZI DESENATE 

 „Istoria este cea mai frumoasă poveste în bandă desenată” este o întreprindere artistică fără precedent la noi, apărută în condiţii grafice de excepţie, sub egida ASTRA Braşov, la Editura Libris.
 Albumul reuneşte planşele create pe baza scenariilor lui Marius Leştaru, un cadru universitar de la Alma Mater bucureşteană, departamentul de educaţie fizică şi sport, de aici apetitul pentru scenele dinamice, provocatoare, eroice. 
Cele 25 de momente alese ca exemple din istoria României au apărut în revista „Cutezătorii”, între anii 2014-2018. 
Titlul a fost inspirat de cartea fostului ministru de externe Adrian Cioroianu, el însuşi un fan BD şi un promotor al manualelor alternative de istorie: „Cea mai frumoasă poveste”.
 De la exilarea poetului Ovidiu la Tomis până la doborârea pilotului Alexandru Şerbănescu, care atacase de unul singur formaţiunea de 800 de bombardiere americane venite să taie aprovizionarea cu benzină a trupelor hitleriste, autorii redau grafic multe bătălii, unele parcă inspirate de anecdotele cu Háry János (încolţirea lui Napoleon de către grănicerii năsăudeni), surprind episoade din dezvoltarea ştiinţifică, artistică şi tehnică a ţării, precum inventarea stiloului de către Petrache Poenaru, călătoria lui Badea Cârţan la Roma, construirea bricului „Mircea” şi a podului Saligny de la Cernavodă, înfiinţarea Muzeului Antipa (fără episodul „Krakadil niet?” de după 23 August). 
Pentru creionarea cât mai fidelă a întâmplărilor, autorii au vizitat Adamclisi, Şelimbăr, Cârţişoara, Pietroasele, Stăneşti, etc. 
 Practic, cititorul i se oferă o „Şcoală Altfel”, un manual, unde, „într-o manieră ludică”, se familiarizează cu o serie de episoade importante din trecutul ţării noastre.

 Györfi-Deák György



Planşă originală




Niciun comentariu: