miercuri, 20 iunie 2018

O şuţă de caricaturi – album de Aurelian Iulius Şuţă – „Şai”


L-am cunoscut pe  Şai (marii caricaturişti folosesc  mai întotdeauna un nom de plume – vezi  PIM, MIB etc.)  la Craiova, unde vine destul de des în ultimii ani, participând la Salonul Internaţional de caricatură sau cu expoziţii personale.

  Am remarcat de la început incisivitatea mesajului său la adresa clasei politice contemporane  şi a situaţiei social-economice tragi-comice în care trăim, mesaj  transmis prin desenele satirice şi caricaturile sale.
Acum câteva zile, Şai a lansat la Târgu Jiu, oraşul său de baştină, un inedit album de caricaturi, primul sa lucrare de autor (la 53 de ani!) dar mai ales prima lucrare de acest fel din Gorj. Sub pretextul Centenarului Marii Uniri, el a adunat între coperţile albumului o sută de caricaturi spumoase şi l-a numit – cum altfel, când te cheamă Şuţă? – „O şuţă de caricaturi”!
Caricaturile pot fi grupate tematic, în mai multe serii: melci, eoliene, ecologie, medici, dentişti, pacienţi, poliţişti, puşcăriaşi şi, evident, actualitatea îl obliga,  "statul paralel".


Albumul are prefaţa  semnată de veteranul Gabriel Bratu, postfaţa de poetul Alex Gregora, iar prezentarea de pe coperta a patra de jurnalistul şi scriitorul Ion Cepoi.

Aurelian Iulius Şuţă s-a născut pe 22 septembrie 1965 la Bumbeşti-Jiu. Este absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale din cadrul Universităţii de Vest de la Timişoara. A lucrat ca poliţist criminalist până anul trecut, când s-a pensionat,  pentru a se putea consacra în întregime artei caricaturii.
Cariera sa grafică a demarat în 1990 şi însumează nenumărate participări şi premii la majoritatea saloanelor de caricatură din ţară dar şi de peste hotare. A colaborat cu diverse publicaţii de la noi, dar mai ales cu cele editate de Ministerul de Interne. Cea mai vastă şi importantă operă a sa este "Codul Penal în Caricaturi".

Încet-încet, caricaturistul Şai şi-a cucerit un loc de seamă pe mica scenă a caricaturii româneşti şi în inima iubitorilor acestui gen de artă. Şai este, conform propriei declaraţii, „un artist printre poliţişti şi un poliţist printre artişti”.
Din păcate, şi din nou îl citez, tagma caricaturiştilor este o specie în curs de dispariţie: „Dacă la Paris caricaturiștii mor de glonț, prin România cam mor de foame.”

Dacă sunteţi din Târgu Jiu, sau aveţi drum prin oraşul lui Brâncuşi, mergeţi la cafeneaua Margit (Calea Victoriei nr. 24) unde veţi putea admira o excelentă expoziţie de portrete satirice  ale actorilor Teatrului Elvira Godeanu din localitate, desenate de artist. Şi, cu puţin noroc, poate veţi avea ocazia să vă întâlniţi cu însuşi Şai şi  să staţi la o cafea de vorbă împreună…



Iar dacă doriţi să cumpăraţi un album desenat de artist, puteţi să-i scrieţi pe adresa: 

office @caricaturasai.ro 

 Sunt sigur că veţi primi albumul personalizat cu o frumoasă dedicaţie desenată...

Niciun comentariu: