vineri, 15 iunie 2018

Florica şi Jean-Louis Courriol în vizită la CraiovaFlorica  şi  Jean-Louis Courriol sunt doi dintre cei mai prolifici şi apreciaţi traducători  ai literaturii române în limba franceză, şi asta nu de azi de ieri,  ci dinainte de 1989.

Cei doi autori sunt legaţi cu numeroase fire vizibile şi invizibile de Craiova,  şi nu mă refer aici doar la rude şi prieteni, ci la faptul că domnul Courriol  a fost unul din bunii prieteni ai lui I. D. Sârbu, a tradus mai multe cărţi din opera lui Marin Sorescu şi  l-a adus în Franţa pe Tudor Gheorghe, să prezinte spectacolele sale.

Mai mult decât atât, în entuziasmul anilor 90, familia Courriol a contribuit la fondarea Bibliotecii Franceze Omnia, aducând camioane de cărţi din Lyon (al cărui primar, Michel Noir, a tăiat panglica noii instituţii în 1991 – am fost de faţă !)

Aşa că,  pentru mai mulţi intelectuali din Craiova (profesori, scriitori, jurnalişti) a fost o bucurie deosebită să se poată (re)vedea şi dialoga cu Florica şi Jean-Louis Couriol,  în cadrul a două întâlniri organizate la Biblioteca Omnia şi la Alianţa Franceză,  pe 8 şi 9 iunie 2018.


La Biblioteca Omnia întâlnirea a fost moderată de profesorul Nicolae Marinescu, directorul editurii Aius şi al revistei Mozaicul. De altfel, în paginile nr. 4 al revistei puteţi găsi un detaliat interviu cu cei doi  traducători. La Alianţa Franceză oaspeţii francezi au participat la vernisarea expoziţiei de grafică  a  scriitorului Cezar Petrescu, curatoriată de Andreea Tacu, de la  Muzeul Literaturii Române de la Iaşi.  Complet inedită, expoziţia aduce în faţa publicului zeci  de desene şi caricaturi  semnate de binecunoscutul scriitor. Ea poate fi vizitată zilnic la sediul Alianţei Franceze, până la sfârşitul lunii septembrie.Ca o completare la interviul din revista Mozaicul, redau mai jos bibliografia celor doi traducători.

Din română în franceză :

JEAN-LOUIS COURRIOL

1988 – Paysans du Danube, de Marin Sorescu 
1989 - Poesies, de Mihai Eminescu
1992 – Madalina, de Liviu Rebreanu
1995 – Deux d`un coup, de Liviu Rebreanu  
1995 - La Bête immonde, de Liviu Rebreanu
1995 - Madame T., de Camil Petrescu
2001 – Metropoles, de Liviu Rebreanu
2013 – Des mecs bien, ou presque, de Cristian Teodorescu
2015 - Adam et Eve, de Liviu Rebreanu
2016 - L`Avenue de la Victoire, de Cezar Petrescu
2018 – Le Dictateur qui ne voulait pas mourrir, de Cristian Teodorescu


FLORICA COURRIOL

JEAN-LOUIS & FLORICA COURRIOL

 
Din franceză în română:


FLORICA COURRIOL

2008 - Rusia sau legea puterii,  de Thérèse Obrecht, editura Art
2010 - Madame Bovary, moravuri de provincie,  de Gustave Flaubert,  editura Art
2015 – Ataşamentul, de Florence Noiville, editura  Şcoala Ardeleană
2017 – Mierea, de Slobodan Despot, editura  Tracus Arte
2017 - Domnul şi Doamna Riva, de Catherine Lovey, editura  Şcoala Ardeleană

JEAN-LOUIS COURRIOL

2018 – Adam şi Eva, de Ramuz, editura Paralela 45Niciun comentariu: