miercuri, 1 noiembrie 2017

Radu Oltean – Art Historia




Pasionat de benzi desenate şi de grafismul specific al acestora, era imposibil să nu observ în librării cele trei volume de istorie scrise de Neagu Djuvara şi ilustrate de Radu Oltean :


- Cum s-a născut poporul român (2001)


- Mircea cel Bătran şi luptele cu turcii (2001)


- De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul (2003).

Tocmai ilustraţia a fost cea care mi-a atras atenţia. Radu Oltean practică un impresionant  grafism realist, cu accent pe detalii, atât atunci când e vorba de hainele şi armele personajelor, cât şi cetăţi, fortificaţii, unde desenează fiecare piatră şi cărămidă. Iar atunci când ilustrează lupte şi bătălii este nu doar convingător, ci aproape înfricoşător, atât de realist le desenează.
Am cumpărat cărţile, pe măsura apariţiei lor şi continui să le răsfoiesc şi astăzi, doar pentru plăcerea de a savura desenele lui Radu Oltean.
Apoi,  în 2007, la Târgul de carte Gaudeamus,  am avut bucuria să-l întâlnesc pe Radu, în carne şi oase, la standul editurii sale Art Historia. La vremea respectivă desenase şi editase câteva zeci de afişe, cu reconstituiri ale unor oraşe medievale româneşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sighişoara, Sibiu,  castele (Braşov), mânăstiri fortificate din Transilvania, dar şi cu soldaţi din diferite epoci, în special din Antichitate şi Evul Mediu.
Discutând cu Radu Oltean, am trecut foarte repede de la ilustraţie la benzi desenate şi am aflat cu bucurie  că  împărtăşim aceeaşi pasiune pentru cea de-a noua artă. Radu avea şi el o colecţie importantă de albume BD franco-belgiene şi chiar desenase BD în adolescenţa sa.
Apoi am început să ne revedem constant, la Bucureşti, o dată sau de două ori pe an, din ce în ce mai des în cadrul reuniunilor cercului de iniţiaţi format în jurul domnului Puiu Manu, alături de profesorii Adrian Cioroianu, Marius Leştaru, Ion Manolescu, graficieni precum Valentin Tănase, Şerban Andreescu sau realizatorul TV Lucian Ciucu.


În anul 2013 Radu Oltean a editat volumul Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa la care nu doar că a realizat ilustraţiile dar a scris şi textele.  A fost ocazia ideală pentru a-l aduce pe Radu la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa, ca invitat de onoare, cu expoziţie şi lansare de carte.
Prezenţa sa a fost un real succes, afişele sale s-au vândut ca pâinea caldă şi a acordat numeroase dedicaţii pe volumul lansat.

Puiu Manu, Radu Oltean, Adrian Cioroianu - BD Constanţa - 2013

Merită menţionat  faptul că volumul Dacia. Războaiele cu romanii, s-a bucurat de un uriaş succes nu doar în ţară ci şi în străinătate, fiind  editat şi în limbile spaniolă şi engleză.



În paralel, Radu Oltean a editat şi două volume de fotografii.  Scotocind prin arhivele bibliotecilor şi muzeelor, dar  şi prin colecţii particulare, el  a găsit un bogat material iconografic şi a publicat, tot la editura sa, cărţile  Carol Popp de Szatmari, Fotograful Bucureştilor (2012) şi  Bucureştii Belle Epoque (2017).


În fine, anul trecut Radu Oltean a  publicat un nou volum de excepţie, în întregime scris şi desenat de el, Cetăţi, castele şi fortificaţii din România, o lucrare unică la noi, în care artistul reconstituie grafic, pe baza unei documentaţii serioase în arhive, a numeroase fotografii realizate de el la faţa locului, inclusiv cu drone, unele dintre cele mai frumoase şi impresionante construcţii fortificate din istoria ţării noastre.
Am un prieten care, atunci când pleacă în excursie prin ţară, are întotdeauna cartea  respectivă cu el, pe post de ghid turistic.


Anul acesta am prins din nou ocazia şi l-am invitat pe Radu Oltean la Craiova, în cadrul unei expoziţii realizate împreună cu doi cunoscuţi figurinişti, Nicolae Mihai şi Bogdan Păpuşe. De data aceasta am petrecut împreună cu el un week-end întreg şi astfel am  putut afla  mai multe,  atât despre artistul cât mai ales despre omul Radu Oltean.
Un om enciclopedie, care poate întreţine orice conversaţie,  pe cele mai variate teme, de la artă la istorie, dar şi un om modest, chiar emotiv,  care preferă să discute mai mult despre opera altora decât a sa, şi care ştie să  asculte la fel de bine cum ştie să vorbească. Sunt onorat de prietenia sa.

Bineînţeles, ca noi toţi, Radu Oltean are şi el o pasiune: "reenactment"-ul



Niciun comentariu: