vineri, 27 octombrie 2017

"Ora 12" – un roman grafic semnat de Alexandra Gold



 « Ora 12 a sosit, omul negru a venit ! »…
De acest joc din copilărie îmi aduce aminte titlul incitant dar şi subiectul romanului grafic Ora 12.


Patru tineri prieteni englezi, Will, Ian, Matt şi Ray,   sunt invitaţi de unchiul unuia dintre ei să-şi petreacă vacanţa de vară într-un orăşel din Ardeal. Dar Transilvania este ţara fantasticului prin excelenţă, aşa încât banala lor vacanţă se va transforma pe neaşteptate într-o călătorie în… timp.

Într-adevăr, când o pendulă prăfuită din podul casei  va bate ora 12, cei patru tineri vor intra în contact cu o aparentă fantomă, Maya, care îi va conduce – printr-un portal – într-o altă dimensiune a timpului şi spaţiului, unde vor trăi o aventură de neuitat.


Naraţiunea  este incitantă, condusă cu mână de maestru de Alexandra, care practică un grafism modern, expresiv, pe linia noului val european; bref, « Ora 12 » este roman grafic  atractiv, destinat publicului de toate vârstele.
Conform propriilor sale mărturisiri, ideea acestei benzi desenate i-a fost inspirată tinerei autoare de documentarul Wild Carpathia, unde prințul Charles spunea lucruri atât de frumoase despre ţara noastră.

Alexandra Gold este pseudonimul artistic pe care şi l-a ales o tânără din Braşov pentru a-şi semna creaţiile artistice. În vârstă de 30 de ani, Alexandra a absolvit Liceul de Artă din localitate, apoi Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti.
Ca atâţia alţi tineri artişti talentaţi de la noi, ea s-a făcut cunoscută mai ales în străinătate, mai precis în Statele Unite, unde a semnat coperţile şi ilustraţiile la câteva zeci de cărţi pentru copii apărute la diverse edituri.

Dar Alexandra Gold era  pasionată de benzi desenate încă din copilărie aşa încât, atunci când şi-a consolidat un portofoliu cuprinzător de cărţi ilustrate, a revenit la pasiunea sa dintâi şi a debutat cu benzi desenate în paginile fanzinului Comics, în iarna 2014-2015.
Suflu şi Membre fantomă sunt scurte naraţiuni desenate, cu subiect SF, cu un puternic impact vizual, fiind desenate realist, după scenarii inedite, cu final neaşteptat. În  2016 a colaborat la antologia UN1ON (Eat Comics Cluj) cu lucrarea Os pentru Os.
După care,  tot anul trecut, a publicat primele episoade din romanul grafic Ora 12, în revistanautilus.ro. Anul acesta Alexandra Gold a terminat de desenat întregul roman şi l-a publicat sub formă de album, lansându-l în cadrul  manifestării SF AntaresFest.

Un foarte interesant interviu cu artista (realizat de Alexandru Lamba) găsiţi în paginile revistei on-line Gazeta SF.  Veţi putea citi  aici  mai multe informaţii despre geneza romanului grafic, dar şi despre proiectele sale de viitor: fanzin.clubsf.ro

Pentru că, nu am nicio  îndoială, Alexandra Gold este un nume despre care se va mai auzi în lumea benzii desenate româneşti. 

Albumul Ora 12 are 60 de  pagini în culori, format comics şi costă  35 de lei. Cei interesaţi de acest inedit roman grafic pot să ne scrie pe adresa:  bdargonaut@yahoo.com. Primii zece care vor comanda albumul îl vor primi cu o dedicaţie desenată personalizată din partea autoarei. 

Niciun comentariu: