sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Editura DPH: Napoleon în benzi desenate





 Aşa cum vă povesteam  şi altă dată,  în  2014 editurile franceze Glenat şi Fayard au început să publice  împreună o colectie de benzi desenate istorice.
BD istorice s-au tot editat în Franţa  (ştiu că unii dintre dvs, dragi cititori, aţi cumpărat de-a lungul timpului multe dintre albumele colecţiei “Histoire de France en bande dessinee” a editurii Larousse), dar  colecţia de care vă vorbesc, intitulată  “Ils ont fait l`histoire” scoate  în prim-plan marile personalităţi istorice, ale Franţei (de la Vercingetorix şi Charlemagne la Jaures dar şi ale lumii (de la Soliman le Magnifique şi Saladin la Mao Zedong  care va ieşi de sub tipar la mijlocul lunii).


Ceea ce este important pentru noi,  bedefilii, este faptul că tânăra editura românească DPH (Didactica Publishing House)  a decis să editeze două dintre albumele publicate în această colecţie.
Despre Soliman magnificul,  album desenat de Cristian Pacurariu,  am scris de mai multe ori, astăzi aş dori să vă povestesc  despre Napoleon.


Albumul este desenat impecabil de italianul Fabrizio Fiorentino care, ca şi Păcurariu, este mai cunoscut în străinatate decât în propria sa ţară. Din 2001 el semnează numeroase comics pentru Marvel (The Amazing Spider-Man) sau DC Comics (Batman, Green Arrow etc).

Scenariul este scris de Noel Simsolo, romancier, scenarist de cinema şi de benzi desenate,  şi este girat de către Jean Tulard, profesor universitar de istorie şi doctor în litere care, de altfel, semnează şi dosarul de 8 pagini de la finalul celor 46 de planşe dens desenate din album.

Viaţa şi impactul istoric al lui Napoleon asupra lumii îl cunoaşteti – cel puţin în linii mari  (bănuiesc că din acest motiv  a şi ales editura DPH să înceapă colecţia cu acest album) dar veţi afla numeroase fapte şi anecdote mai puţin din viaţa împăratului,  citind albumul BD. 

Alăturat aveţi monstre din arta desenatorului Fiorentino, aşa încat nu vă rămâne decât să vă decideţi dacă veţi cumpăra,  sau nu acest album, care are un preţ foarte bun – 39 lei dar,  cum se apropie Gaudeamus, în mod sigur îl veţi putea achiziţiona cu reducere direct de la standul editurii, aşa cum am făcut şi eu, la târgul de carte Bookfest.

La final, iată ce scrie   istoricul Jean Tulard despre acest album:

“Banda desenată nu  este fotografie şi nici un crochiu ştiinţific, destinat a ilustra o teză de doctorat. Ea are scopul de a ne face să visăm cu privire la una  dintre cele mai mari epopei ale secolului al XIX-lea.  Autorii însă au dorit să fie riguroşi în privinţa faptelor evocate.”



Albumul Napoleon – Ascensiunea este primul dintr-o trilogie care deja a fost publicată în Franţa. Aşa că să sperăm că vor fi suficienţi de mulţi cititori pentru acest prim album, pentru ca editura DPH să le editeze şi pe celelalte două.

Pentru mine, unul,   albumul Napoleon este o piesă de colecţie indispensabilă,  în biblioteca mea el găsindu-şi locul  între cele 20 de albume Tintin şi cele două albume Cele 7 vieţi ale Şoimului. 




Notă. Puteţi comanda acum acest album,  de la librăria on-line librarie.net la preţul de 24,11 lei, în loc de 39,00 lei.

Un comentariu:

Gabriel Z spunea...

Am sperat ca cineva de la noi va continua Cele 7 vieti ale Soimului