miercuri, 23 noiembrie 2016

TOP 15 AL CELOR MAI VANDUTE BENZI DESENATE FRANCEZE



 Revista franceză L`Express publică în mod regulat un top al celor mai bine vîndute benzi desenate din Franţa.
Domnul Adrian Cioroianu ne-a trimis de la Paris topul de astăzi:


Noi am adăugat coperţile acestor albume şi câteva comentarii cu privire la unele dintre ele.






























Oricine poate constata, citind acest top, că 11 din cele 15 albume nominalizate  se adresează adulţilor şi doar două copiilor. Celelalte două, Lucky Luke şi Les Tuniques Bleues,  sunt "tout public" şi, chiar dacă nu reiese din acest top, în realitate ele sunt cele mai bine vândute la scară globală, în zeci de milioane de exemplare, dacă vom cumula totalul vânzărilor al tuturor albumelor cu aventurile personajelor respective. 

Din acest top reiese clar că banda desenată şi-a depăşit de mult condiţia de simplu divertisment şi a devenit o adevărată reflexie a angoaselor francezului mediu de astăzi.
Preocuparea pentru asaltul islamismului în Europa creştină  se reflectă în prezenţa în top a celor trei albume ale lui Riad Sattouf (al cărui tată este sirian emigrat în Franţa)  L`Arabe du futur ( titlul generic al seriei exprimă  un întreg program: Arabul viitorului).

O altă  angoasă a francezului este luarea de ostatici. Francezii sunt foarte prezenţi în numeroase misiuni umanitare peste tot pe glob şi, în mod firesc, procentul de francezi răpiţi este foarte mare. Autorul Guy Delisle este cunoscut că abordează subiecte fierbinţi, aşă că tema ostaticilor nu putea să-i scape.

Creatorul BD Tardi este cunoscut pentru viziunile sale antimilitariste transmise prin intermediul a numeroase benzi desenate. Ne aflăm în plină aniversare a  centenarului  de la desfăşurarea primului război mondial, aşa că era firesc ca un nou album tematic al lui Tardi să fie cumpărat de (mulţi) francezi.


Înainte ca albumele sale să fie best-seller-e, Penelope Bagieu a fost o bloggeriţă fără inhibiţii, care a avut curajul să vorbească deschis despre viaţa tumultuoasă a tinerelor franţuzoaice. Astăzi ea este reprezentanta tip a aşa-zisei "chick-lit"  în benzi desenate.

Din toată lista, practic rămân doar Thorgal şi XIII Mystery ca adevărate benzi desenate de aventuri şi divertisment. Se poate însă observa că, dacă autorii iniţiali s-au oprit, epigonii lor continuă cu spin-off, atât de mare este cererea fanilor de a citi în continuare  aventuri plasate în universurile lor grafice favorite.

Walking  Dead este singura serie BD americană prezentă în top şi pe drept merit, faţă de multe dintre albumele precedente care au ajuns în top conjunctural, ea s-a vândut în Franţa în câteva milioane de exemplare.  Spre comparaţie, înţeleg că varianta românească nu a reuşit să găsească o mie de cumpărători constanţi şi s-a oprit în această vară.

Seria Lou a lui Julien Neel  este una dintre puţinele din top care se adresează copiilor (fetelor). Ea a avut un asemenea uriaş succes,  încât a fost adaptată şi în desene animate.

L-am întâlnit pe Julien Neel la Festivalul BD Sollies Ville, în 2010 şi am primit de la el un album cu autograf:




Niciun comentariu: