vineri, 15 aprilie 2016

La mulţi ani, Ion Manolescu!


Pentru mine – şi pentru mulți dintre cunoscuții mei din mediul BD – Ion Manolescu este cel mai important teoretician al benzii desenate.

 



Volumul său,   Benzile desenate şi canonul postmodern,  trebuie să facă parte în mod obligatoriu din mica bibliotecă critică BD a oricărui bedefil care se respectă, alături de volumele de eseuri ale lui Ioan Stanomir, Mircea Mihăieş, Mati Botezatu şi de cărţile mele de istoriografie şi bibliografie a literaturii desenate româneşti.









 Numeroşi cititori români îl cunosc însă pe Ion Manolescu drept autor al monumentalului roman  Derapaj, probabil unul dintre cele mai importante ale primului deceniu din mileniul trei.

Ştiaţi însă că el a publicat mai multe alte cărţi, înaintea celor două de mai sus?



Ion Manolescu  debutează în 1993, cu volumul de proze scurte Întâmplări din orăşelul nostru, apărut la editura Cartea Românească. 



În 1996 apare la editura Humanitas volumul  Literatură Memorialistică – Radu Petrescu, I. D. Sârbu, N. Steinhardt, antologie, prefaţă, dosare critice, comentarii, note şi bibliografie adnotată de Ion Manolescu.


Alexandru este romanul său de debut, apărut în 1998 la editura Univers.


În 2002 Ion Manolescu propune cititorilor volumul de Noţiuni pentru studiul textualităţii virtuale, o mare noutate pentru acea vreme (editura Ars Docendi).



Anul următor  îi surprinde din nou pe fanii săi, cu un inedit studiu asupra imaginii, Videologia – o teorie tehno-culturală a imaginii globale (editura Polirom).



Editura Polirom şi filiala sa Cartea Românească au publicat şi celelalte cărţi semnate de Ion Manolescu, singur sau împreună cu prietenii săi, Ion Cernat, Ioan Stanomir şi Angelo Mitchievici.

În caz că vă întrebaţi ce este cu banda desenată din deschiderea acestui articol, atunci trebuie să ştiţi că ea a fost realizată de Ana Popa şi a fost publicată în revista studenţilor Facultăţii de Litere din Bucureşti, Vorba vine, în  decembrie 2014.



L-aţi recunoscut desigur pe personajul principal,  Johnny, care  este - de altfel - şi subiectul interviului  pe patru pagini realizat de Alexandru Dumitru,  şi care ne dezvăluie o imagine neaşteptată a scriitorului şi criticului literar Ion Manolescu... cea de microbist.

Născut pe 15 aprilie 1968,  Ion Manolescu aniversează astăzi 48 de ani. Sunt convins că sunt în asentimentul tuturor cititorilor săi, dar şi cei ai blogului nostru, când îi urez un sincer „La Mulţi Ani fericiţi!” alături de cei dragi...

desen de Mircea Arapu





Niciun comentariu: